37.931 άτομα λαμβάνουν το επίδομα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Θεσσαλία

Πόσοι πραγματικά είναι οι έχοντες ανάγκη των κοινωνικών επιδομάτων στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας; Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός εξηγεί πως ενώ πολλοί εμφανίζονται ως επιδοματούχοι, υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών.

Η ετήσια έκθεση από το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας αναφέρει έναν αριθμό που αντιστοιχεί σε σύνολο μελών οικογενείας σε δηλαδή διπλάσιο αριθμό  από ότι είναι πραγματικά.

Ο υπολογισμός γίνεται βάση των δικαιούχων του εγγυημένου εισοδήματος που ανέρχονται σε 19.530. Αφορά μόλις το 5% του πληθυσμού της Θεσσαλίας, εξηγεί ο κ. Αγοραστός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το 2018, το 8,2 % του πληθυσμού των 27 της ΕΕ ξεπέρασε το όριο της φτώχειας, ενώ το 2021, το 21,7% του πληθυσμού διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.[1]

Τα στοιχεία για την Θεσσαλία, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, είναι από το υπουργείο που δίνει τα επιδόματα και η περιφέρεια προχωρά σε καταγραφή των συνθηκών κατά τόπους και των αιτιών που οδηγούν σε τόσους δικαιούχους επιδομάτων. Ένα σημαντικό ποσοστό αφορά τα ΑΜΕΑ, λόγω των αντικειμενικών συνθηκών που δημιουργούνται και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Βάση αυτών έχουν χαραχθεί δυο κινήσεις στρατηγικής. Για τα ΑΜΕΑ με την κατασκευή ειδικών σχολείων για την κοινωνική τους ένταξη και με την δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω έργων όπου προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα αυτές οι πιο ευπαθείς ομάδες, όπως καταγράφονται από τους οργανισμούς ευρέσεως εργασίας.

«Αυτήν την στιγμή δεν βρίσκουμε εργατικό προσωπικό για χιλιάδες θέσεις στην Θεσσαλία. Γνωρίζουμε τι ειδικότητες λείπουν και προσπαθούμε να ταυτίσουμε θέσεις με ανέργους. Ωστόσο, όταν έκλεισαν τα ΤΕΙ και εντάχθηκαν στα ΑΕΙ χάθηκε το τεχνολογικό προσωπικό και τώρα εναπόκειται στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ να αναπληρώσει το κενό», σημειώνει ο κ. Αγοραστός.

[1] Eurostat, Over 1 in 5 at risk of poverty or social exclusion, 15‑09‑2022, https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220915-1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος