36η Αρχαιολογική Συνάντηση στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

73 ανακοινώσεις που αφορούν στο αρχαιολογικό έργο σε Μακεδονία και Θράκη παρουσιάζονται στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Πρόκειται για την 36η Αρχαιολογική Συνάντηση όπου παρουσιάζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές του προηγούμενου χρόνου από τον Έβρο έως και την Καστοριά.

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών του περασμένου χρόνου, η αρχαιολογική και αρχαιομετρική τεκμηρίωση των δεδομένων αλλά και τα έργα ανάδειξης των μνημείων σε Μακεδονία και Θράκη παρουσιάζονται στην καθιερωμένη συνάντηση αρχαιολόγων και άλλων συνεργαζόμενων ειδικοτήτων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των πανεπιστημίων και των ξένων αρχαιολογικών σχολών.

Στις σημερινές ανακοινώσεις περιλαμβάνεται το ανασκαφικό έργο στην Ακρόπολη της Αμφίπολης που φέρνει στο φως ναό αρχαίας γονιμικής θεάς του ύστερου 5ου πΧ αιώνα. Το πρόγραμμα Map farm «Xαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στην Θράκη» δίνει νέα στοιχεία με τη ραδιοχρονολόγηση και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον αρχαιότερο πιθανόν νεολιθικό οικισμό της Θράκης του 6.300 πΧ. , η ανασκαφή του οποίου θα συνεχιστεί και φέτος.

Η γνώση που προκύπτει από τις ερευνητικές προσεγγίσεις του συνεδρίου μεταδίδεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω των πρακτικών των αρχαιολογικών αυτών συναντήσεων που εκδίδονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1987.

Ρεπορτάζ Ολ. Νίκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος