26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πολιτισμός – έρευνα – δράση και πρόσωπα επί της… οθόνης

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον βραβευμένο με Όσκαρ Φερνάντο Τρουέμπα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που αρχηγός του ελληνικού κράτους κηρύσσει την έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Με την ταινία του σπουδαίου Ισπανού δημιουργού “Πυροβόλησαν τον πιανίστα”, άνοιξε η αυλαία του 26ου Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου. Θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ, τα 66 από την Ελλάδα, μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Απροσδόκητα ντοκιμαντέρ από σπουδαία ονόματα του σινεμά, όπως ο Στιβ ΜακΚουίν. Το Occupied City (Πόλη υπο Κατοχή) του βραβευμένου με Όσκαρ βρετανού σκηνοθέτη έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Η κάμερα περιπλανιέται στο σημερινό Άμστερνταμ και πίσω από κάθε γωνιά του σύγχρονου αστικού τοπίου αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες της ναζιστικής κατοχής, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί από το πρόσωπο της πόλης.

Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχονται ακόμη αποκαλυπτικές ιστορίες με κεντρικούς χαρακτήρες γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, της μουσικής και της μόδας, όπως οι Πατρίσια Φιλντ, Εντουάρ Λουί, Ντάριο Αρτζέντο, Ανίτα Πάλενμπεργκ.

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ είναι το Citizen Queer, με 33 ντοκιμαντέρ για την απελευθερωτική πράξη του αυτοπροσδιορισμού.

Η ΕΡΤ3 ταξιδεύει στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο νεοσύστατο τμήμα Platform+, μ’ ένα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Νησιά στην Άκρη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαβόγλου και Διονυσίας Κοπανά.

Το επεισόδιο με τίτλο «Γυαλί», μας μεταφέρει στο μικρό αυτό νησί, ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο, που γεννήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, μέσα από συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το σχέδιο της αφίσας του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υπογράφει ο σπουδαίος δημιουργός (σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ, Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος