Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης γιορτάζει 25 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη μία πολυήμερη γιορτή Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το διάστημα 2–10 Δεκεμβρίου. Η πόλη φιλοξενεί σειρά από δράσεις που φέρνουν την επιστήμη πιο κοντά σε πολίτες, επαγγελματίες, μαθητές και φορείς. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τεχνολογίες που αναπτύσσονται στα εργαστήρια του ΕΚΕΤΑ και υλοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό περιβάλλον γνώσης, διαλόγου και έμπνευσης για το μέλλον. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα.
Η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Μέρα με Χρώμα» φιλοξένησε στο στούντιο τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΕΤΑ, κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη, Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι δράσεις που διοργανώσαμε είναι πάρα πολλές και είναι για εμάς μια σημαντική περίοδος γιατί μπορούμε να δείξουμε όλη τη δουλειά και όλη τη διαδρομή που διανύσαμε από το 2000 που ξεκίνησε το ΕΚΕΤΑ και τότε ήταν ένα ‘στοίχημα’, ένα εγχείρημα για την πόλη μας και για την έρευνα στην Ελλάδα. Πιστεύω κανείς τότε δεν φανταζόταν την εξέλιξη που ακολούθησε. Φτάσαμε τώρα, 25 χρόνια μετά, το ΕΚΕΤΑ να είναι ένας πολύ ώριμος οργανισμός, με 1700 άτομα, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό πολύ υψηλής κατάρτισης και επιπέδου, ενώ ο προϋπολογισμός μας ανέρχεται τα τελευταία χρόνια σε 50-60 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο, με το 80% να προέρχεται από ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Έτσι μπορούμε να κρατάμε πολύ υψηλή ποιότητα τόσο στην έρευνα όσο και στο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΕΚΕΤΑ χαρακτηρίζεται αφενός από την επιτυχημένη προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν αυτοχρηματοδοτούμενο και αφετέρου από την πρακτική να μεταφέρει την τεχνογνωσία και την καινοτομία στη βιομηχανία», ενώ εξήγησε ότι οι συνεργασίες του Κέντρου με την εγχώρια και τη διεθνή βιομηχανία είναι σημαντικές, πολύχρονες και αφορούν χιλιάδες χρήστες των τεχνολογικών επιτευγμάτων του σε όλο τον κόσμο.
Το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνει για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του, επιχειρεί να μεταφέρει ένα μικρό κομμάτι της τεχνογνωσίας του στο 1o και 2o ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου βρέθηκε η «Μέρα με Χρώμα» και συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ, κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που προσφέρει το ΕΚΕΤΑ σε νέους ερευνητές και νέες ερευνήτριες, ο κ. Μπεκιάρης επισήμανε ότι «εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΕΤΑ έχει 11 ερευνητικά κέντρα σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα και χρειαζόμαστε όλες τις ειδικότητες, από μηχανικούς και μαθηματικούς μέχρι ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους, δεν υπάρχει ειδικότητα που να μην την χρειαζόμαστε», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι Έλληνες ερευνητές δεν είναι σπουδαίοι μόνο όταν κάνουν έρευνα στο εξωτερικό, μπορεί κανείς να μείνει εδώ – έχουμε εκτός απ’ τις εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη 9 ερευνητικά σε πέντε περιφέρειες της χώρας και έχουμε και άλλα ερευνητικά κέντρα πέραν των πανεπιστημιακών, συνολικά 11 – και να κάνει καριέρα διεθνή, να δημιουργήσει πράγματα που τα χρησιμοποιεί η εγχώρια αλλά και η διεθνής βιομηχανία».
Ρεπορτάζ: Κλέλια Κλουντζού, Χριστίνα Τοπούζη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος