“101 δένδρα” για τα 101 χρόνια από την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου

Τους 353.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας που εξόντωσαν οι τούρκοι από το 1914 έως το 1923 τιμά με ένα ξεχωριστό τρόπο η Πολιτιστική Λέσχη Ποντίων στην Εορδαία. Με μια συμβολική χειρονομία για τα 101 χρόνια από την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου θα φυτεύσει “100 συν 1 δέντρα” στο  παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην περιοχή του φράγματος του Περδίκκα. Η δενδροφύτευση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Μάιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Ελπίζεται να γίνει ο χώρος επισκέψιμος για όλους τους Έλληνες και αφετηρία για μελέτη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τονίζει ο Πολύκαρπος Σαββίδης, πρόεδρος λέσχης Ποντίων Περδίκας. «Στόχος» όπως λέει, «είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτός ο στόχος είναι πιο κοντά».

Ένα αιώνα μετά τις θηριωδίες, η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού παραμένει ανεξίτηλη στην μνήμη. Σφαγές, αναγκαστικές απελάσεις, πορείες θανάτου στις ερήμους της Ανατολίας, εκτελέσεις, βιασμοί, στρατόπεδα εργασίας, βίαιοι προσηλυτισμοί στο Ισλάμ, καταστροφή πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της Ορθόδοξης εκκλησίας σηματοδοτούν την κληρονομιά των τούρκων.

Tην παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου o ελληνικός πληθυσμός της δυτικής  Ανατολίας και της παράκτιας περιοχής του Εύξεινου Πόντου ανέρχονταν σε περίπου δύο εκατομμύρια. Ήδη από τον Οκτώβριο του 1915, ο γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος ανέφερε στο Βερολίνο ότι ο Ismail Enver πασάς ήθελε «να λύσει το ελληνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τον ίδιο τρόπο που πιστεύει ότι έλυσε το αρμενικό πρόβλημα». Η επιχείρηση ξεκίνησε στη Θράκη…».

Στις 30 Νοεμβρίου 1916, ο αυστριακός πρόξενος στην Αμισό, Ernst von Kwiatkowski, ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Baron Burian: «στις 26 Νοεμβρίου ο Rafet Bey μου είπε: «πρέπει να τελειώσουμε τους Έλληνες όπως κάναμε με τους Αρμένιους… ». Στην αναφορά του για τις 28 Νοεμβρίου, Kwiatkowski επανήλθε. Ο Rafet Bey μου είπε: «σήμερα έστειλα αποσπάσματα στο εσωτερικό για να σκοτώσουν κάθε Έλληνα που θα δούν».

Ο Κεμάλ ήταν ο εμπνευστής της εξόντωσης των Ελλήνων. Μετά την μάχη στο Εσκί Σεχίρ… καθώς [οι Έλληνες] έφευγαν προς το Αιγαίο, οι τάξεις τους διογκώθηκαν από δεκάδες χιλιάδες αμάχους, ελπίζοντας ότι στη Σμύρνη θα βρουν προστασία από τα αντίποινα που έχουν ήδη ξεσπάσει εναντίον των ελληνικών κοινοτήτων κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι απελάθηκαν και σφαγιάστηκαν όπως οι Αρμένιοι πριν από επτά χρόνια.»[1]

Οι σφαγές έλαβαν χώρα στην Αμισό και άλλα χωριά του Πόντου. Ο  Καγκελάριος της Γερμανίας, Theobald von Bethmann-Hollweg έγραφε την 31η Ιανουαρίου 1917: «Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να εξαλείψουν το ελληνικό στοιχείο ως εχθρούς του κράτους, όπως έκαναν προηγουμένως με τους Αρμένιους. Η στρατηγική που εφαρμόζουν είναι να εκτοπίζουν τους ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας χωρίς να λαμβάνουν μέτρα για την επιβίωσή τους εκθέτοντάς τους σε θάνατο, πείνα και ασθένειες. Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια λεηλατούνται, καίγονται, καταστρέφονται. Ότι συνέβη στους Αρμένιους επαναλαμβάνεται με τους Έλληνες».[2]

[1] Niall Ferguson, The War of the World- Twentieth-Century Conflict and the Descent of the West, σ. 180

[2] Manus I. Midlarsky, The Killing Trap: Genocide in the Twentieth Century, σς.342-343

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος