Θεσσαλονίκη: Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ- Χρ. Σταϊκούρας: «Καθοριστική η συμβολή του για την ανοικοδόμηση της χώρας»

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», το ΤΕΕ γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας του.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επετειακή και ενημερωτική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, στη Θεσσαλονίκη με ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, προβολή επετειακών βίντεο, και χαιρετισμούς του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Γιώργου Τσακούμη και θεσμικών εκπροσώπων του τόπου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταΐκούρας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου (video), η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (video), ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, οι Υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα ιστορικά επιτεύγματα του επιμελητηρίου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του ΤΕΕ, είπε:«100 χρόνια τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας, 100 χρόνια συμβολής των Ελληνίδων και των Ελλήνων μηχανικών στην ανάπτυξη της χώρας στην οικονομική μεγέθυνση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

«Στο διάβα αυτών των δεκαετιών η συμβολή του ΤΕΕ, ήταν καθοριστική για την ανοικοδόμηση της χώρας μας, είναι καθοριστική για την αξιοποίηση σημαντικών πόρων και κονδυλίων που έχει εξασφαλίσει η χώρα από την Ευρώπη», επισήμανε ο κ Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως, «σήμερα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τους συναδέλφους μηχανικούς, όχι μόνο να αποτιμήσουμε με θετικό πρόσημο την προσφορά των προηγούμενων 100 ετών, αλλά και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για θέματα υποδομών Νίκος Ταχιάος, «το ΤΕΕ είναι ένας χώρος που υπηρέτησα αλλά και με υπηρέτησε με την έννοια ότι όλοι οι μηχανικοί στο διάβα της επαγγελματικής μας δραστηριότητας μας έχουμε νιώσει ότι το ΤΕΕ αποτελεί την μεγάλη αγκαλιά που υποστηρίζει τους Έλληνες μηχανικούς όχι με συντεχνιακή λογική, αλλά ως επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και ως επιστημονικός στυλοβάτης όλων των έργων που γίνονται στο τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΕ αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας και θα δούμε τη δουλειά των Ελλήνων μηχανικών η Ελλάδα είναι φτιαγμένη με το μυαλό τη σκέψη και το ιδρώτα των Ελλήνων μηχανικών. Φυσικά το να τιμήσουμε τα 100 χρόνια του θεσμού που συγκεντρώνει την εκπροσώπηση όλων των μηχανικών της χώρα είναι πολύ σημαντικός».

«Τα χρόνια που πέρασαν ήταν δύσκολα για τον κλάδο. Το 2019 μηχανικοί αναζητούσαν την τύχη τους, οπουδήποτε στον κόσμο. Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό έφτασαν να μιλάμε σήμερα για μια κατάσταση διαφορετική, δεν υπάρχει μηχανικός που να αναζητάει εργασία και να μη μπορεί να βρει απασχόληση, γιατί η Ελλάδα, έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο”, τόνισε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

«Το ΤΕΕ είναι διαχρονικά παρών σε όλα τα σημαντικά ορόσημα της πατρίδας μας. Τα αναπτυξιακά σχέδια των τριών περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης συναθροίζουν περισσότερα από 1.800 έργα, τα οποία βελτιώνουν τις υποδομές, αυξάνουν τις παραγωγικές δυνατότητες, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η υλοποίησή τους φέρει τη δική σας σφραγίδα. το ΤΕΕ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, ώστε η χώρα να επιτύχει ανθεκτικότητα στις υποδομές της σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για να αντιμετωπίσουμε γρήγορα τις επιπτώσεις πρέπει να προλαμβάνουμε και να προετοιμαζόμαστε σωστά και συνολικά», υπογράμμισε ο υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας: «Η πρώτη εκατονταετία είναι της καταξίωσης. Εύχομαι η νέα εκατονταετία να αποδειχθεί το ίδιο δημιουργική και καρποφόρα. Σας ευχαριστούμε για την ενεργή συμμετοχή στη μεγάλη εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος επισήμανε πως, “το ΤΕΕ γιορτάζει 100 χρόνια προσφοράς στη χώρα και αυτή η επέτειος σήμερα βρίσκει το Τεχνικό Επιμελητήριο να εκτελεί πολύ σημαντικά έργα, όπως το Εθνικό μητρώο υποδομών, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, τη ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των ολεοδομιών, προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία, έργα κοινωνικών υποδομών, σχολεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και πολλά ακόμη έργα, που φέρνουν του μηχανικούς μπροστά και το ΤΕΕ πρωταγωνιστή».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης και αναφέρθηκε στον ΤΕΕ ως τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας για την ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε πως, « είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία του ΤΕΕ με την Πολιτεία, όσον αφορά την προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή, την ανθεκτικότητα των υποδομών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης)

Διαβάστε επίσης: Το 2025 η ψηφιοποίηση σχεδόν του 90% των αρχείων των πολεοδομιών της χώρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος