Ζόραν Ζάεφ: Παραιτήθηκε  από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Σκόπια, 27 Νοεμβρίου 2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) υπέβαλε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ανοίγοντας παράλληλα τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα θα τον διαδεχθεί και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, κατά την συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα αποδέχτηκε την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και αποφάσισε οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο 47χρονος Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην ηγεσία του SDSM από το 2013.

Το επόμενο διάστημα ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί και από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ζάεφ έχει δηλώσει πως ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα πρέπει να λάβει και την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Ζόραν Ζάεφ θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική» προκειμένου αυτό να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αυτού αλβανικού κόμματος κρίνεται ίσως απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με κάπως διαφορετικό σχήμα, να επανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.

Στην παρούσα φάση και με την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος “BESA” από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του SDSM, Μπογκτάνκα Κούζεσκα, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Κ.Ε. του κόμματος, ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στηρίζεται στην παρούσα φάση από 61 βουλευτές. Η ίδια δεν διευκρίνισε πως και με τη στήριξη ποιων βουλευτών η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» το οποίο θα μπορούσε να μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτει τέσσερις βουλευτές, ενώ την κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει και ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το “BESA” επειδή στις 11 Νοεμβρίου και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και με τον τρόπο αυτό είχε δώσει το “φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση του Ζάεφ.

Το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίασε και το προεδρείο του κόμματος «Εναλλακτική», το οποίο εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος αυτού, Αφρίμ Γκάσι να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ και την ηγεσία του SDSM για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

«Συμπεράναμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση.Το κόμμα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον νυν πρωθυπουργό και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για να διαπιστώσει ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις τους για την υπέρβαση αυτής της κρίσης.Την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της “Εναλλακτικής” στην κυβέρνηση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αλβανικού αυτού κόμματος, Όρχαν Μουρτεζάνι.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος