Προβλήματα κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων έχει προκαλέσει -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.15 χθες το βράδυ στην περιοχή των Ιωαννίνων. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Ηπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα, την Λευκάδα και τη Δυτική Μακεδονία.
Ο σεισμός, αλλά και οι ισχυροί μετασεισμοί από 4,4 έως 4,9 Ρίχτερ, έχουν βγάλει τους κατοίκους των Ιωαννίνων στους δρόμους, όπου έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί η πυροσβεστική, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Οπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ρωγμές έχουν υποστεί σπίτια στο Καλπάκι, ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά, ενώ μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την πτώση βράχων. Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του δήμου Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, καθώς και στο οδικό δίκτυο των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας.
Οι σεισμολόγοι
Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.
Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα .
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και πρόσθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».
«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος