Μετά την επέλαση της κακοκαιρίας που προκάλεσε την απώλεια ενός ανθρώπου και προβλήματα περισσότερα στη Ζάκυνθο και λιγότερα στην Αττική, έρχεται το ψύχος που θα είναι έντονο την Τρίτη και την Τετάρτη. Κλειστός παραμένει ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής.
Με το πρώτο φώς της ημέρας συνεργεία του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου άρχισαν να καταγράφουν προσεκτικά τις ζημιές που άφησε πίσω της η νεροποντή που έπληξε το Σάββατο την Ζάκυνθο.
Όλο το νησί θρηνεί τον άδικο χαμό του 33χρονου Γιώργου Ζουπάνου, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Βανάτο και έχασε άδικα την ζωή του. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μια δυνατή μπόρα ξέσπασε στη Ζάκυνθο, δημιουργώντας εκ νέου προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.
Αναλυτικότερα, στην περιοχή του Κρυονερίου, υπήρξε κατολίσθηση και πτώση βράχων που έκλεισαν το δρόμο ενώ ακόμα κατολίσθηση υπήρξε και στην περιοχή του Δημοτικού σταδίου Ζακύνθου όπου πέτρες και χώματα έφυγαν από λόφο της περιοχής και κατέληξαν στο δρόμο.
Επίσης, “φούσκωσε” και πάλι χείμαρρος και διεκόπη η κυκλοφορία στην γέφυρα Ξιφίτα»στο δρόμο των Αμπελοκήπων. Στο σημείο από το βράδυ του Σαββάτου, βρίσκεται η τροχαία αλλά και συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τον χείμαρρο.
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού ζευγαριού στο Καλαμάκι και συγκεκριμένα στην περιοχή του ΚΤΕΟ. Άνδρες της ΕΜΑΚ επιστράτευσαν μια πολυεστερική βάρκα και απεγκλώβισαν τη γυναίκα που βρέθηκε εγκλωβισμένη στο σπίτι της. Ο άνδρας δεν θέλησε να εγκαταλείψει την εστία του, γι’ αυτό και η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή.
Με απόφαση της περιφέρειας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτερά.
Με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μην μετακινούνται άσκοπα, ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Από τις 8:30 το πρωί άρχισε έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου που θα έρθει εκτάκτως στο νησί για τα προβλήματα που δημιούργησε η σημερινή κακοκαιρία.
Στην Αττική
Προβλήματα και στην Αττική από την έντονη βροχόπτωση. Η πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 8 για απεγκλωβισμούς, ενώ σημειωθήκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση κυρίως σε περιοχές της πλατείας Βικτωρίας, της πλατείας Αττικής και στους Αμπελόκηπους, ενώ ο σταθμός μετρό στο Μέγαρο Μουσικής παραμένει κλειστός λόγω εισροής υδάτων.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Ιωάννα Τσούπρα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα προβλήματα ήταν περιορισμένα χάρη στη σωστή προετοιμασία και την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και κατ’ επέκταση των ΟΤΑ. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν μικρής έκτασης και εκδηλώθηκαν κοντά σε ρέματα, από φερτά κυρίως (χώματα), στα Σπάτα, στο Μενίδι και στο Κορωπί με σοβαρότερο αυτό στο νεκροταφείο Βύρωνα, που είχε χτιστεί πάνω σε δύο ρέματα. Εκεί εντοπίστηκε και τρίτος ενεργός αγωγός καθώς το έδαφος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το νερό της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή, εξαιτίας της καταστροφικής για το δάσος του Υμηττού, πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Το πρόβλημα επεκτάθηκε και στους περιμετρικούς κεντρικούς οδικούς άξονες και κυρίως επί της Κατεχάκη, η οποία για μικρό διάστημα έκλεισε από φερτά υλικά.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν, η θερμοκρασία θα πέσει έως και 10 βαθμούς την Τρίτη και την Τετάρτη ενώ ο καιρός θα μαλακώσει το Σαββατοκύριακο.
Αίθουσα σύνταξης ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος