Ζάεφ: Ενδεχόμενο πάγωμα μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Για ενδεχόμενο κίνδυνο, να “παγώσουν” τμήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δώσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews. Με το δεδομένο ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίζει “μονόδρομο για τα Δυτικά Βαλκάνια την ευρωπαϊκή προοπτική”, προκειμένου – όπως είπε- να αποτραπούν “δυσάρεστες εξελίξεις” στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του Euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι από τους 28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

Η απάντηση της Κομισιόν και του ελληνικου Υπ. Εξωτερικων

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

«Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄ αυτά. Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα, και η Βόρεια Μακεδονία αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» σημείωσε.

Την άποψη ότι οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις  του Ζόραν Ζάεφ και  υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παραθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε σήμερα τη Ρώμη μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιταλίας για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ. Από εκεί οι δύο πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν ιστορικό λάθος τη σχετική απόφαση την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πολιτική κόντρα στην Αθήνα

Το θέμα έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέξη Χαρίτση να καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» και «να σταματήσει να έχει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αλφα αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος» και ότι «είναι η Ιταλία που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Απαντώντας ο κ. Δένδιας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει να προτάσσει μάλιστα ως επίτευγμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Ελλάδα επανέρχεται στον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος