Ζ. Ζούπης στο Πρώτο: Υπάρχει ένα κοινωνικό υπόβαθρο επιρρεπές στον ανορθολογισμό, με ροπές αντιδυτικές (audio)

«Έχουμε κάνει αλλεπάλληλες έρευνες και εμείς και άλλες εταιρείες και δεν κρύβω ότι τα ευρήματα με εξέπληξαν. Έχουμε μια εισβολή μιας χώρας σε μία άλλη και στην Ελλάδα που έχει μια συγκεκριμένη ιστορία και εισβολών και αντίστασης κατά εισβολέων, γίνονται συναυλίες γενικά κατά των ιμπεριαλιστών, γίνονται γενικόλογες τοποθετήσεις ότι είμαστε ενάντια στον πόλεμο, αυτά προφανώς για κάποιον που ασχολείται με δημοσκοπήσεις τον προκαλούν να ξεκινήσει μια έρευνα» περιέγραψε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Σε έρευνα που έχει δημοσιευθεί, άλλης εταιρείας, οι ευθύνες που καταλογίζονται στον Πούτιν είναι λίγο παραπάνω από αυτές που καταλογίζονται στις ΗΠΑ. Ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης παίρνει την θέση «όλοι φταίμε». Ένα ενδιαφέρον εύρημα που προκύπτει έντονα είναι ότι οι θετικές απόψεις σχετικά με την στάση της Ελλάδας που συντάχθηκε με τις δυτικές χώρες είναι οριακά περισσότερες για αυτή την συνολική επιλογή. Δεν μιλάω για την επιλογή της αποστολής αμυντικού υλικού ή για τις κυρώσεις, αλλά για την στάση της Ελλάδας που τάχθηκε μαζί με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της εισβολής που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όπου τίθενται θέματα δημοκρατίας, επιθετικότητας, αλλαγών γεωστρατηγικών. Στην ερώτηση αν έπραξε ορθά η Ελλάδα που συντάχθηκε με αυτές τις δυνάμεις είναι οριακά παραπάνω οι απόψεις ότι είμαστε στο πλάι των δυτικών χωρών από τις αρνητικές» επισήμανε ο κ Ζούπης.

«Πριν 10 χρόνια ένα 30% στις δημοσκοπήσεις καταγραφόταν ότι έλεγε ότι η Ελλάδα δεν έχει χρέος αλλά μας ψεκάζουν για να μας πείσουν ότι έχουν. Όταν ξεκινούσε η πανδημία, ένα 25%-30% έλεγε ότι δεν υπάρχει πανδημία, αλλά είναι μια σκευωρία. Αυτό μετά έγινε κίνημα ενάντια στις μάσκες. Αυτό το ακροατήριο είναι οριζόντιο στο κομματικό σύστημα, ωστόσο μελετώντας τα στοιχεία των τελευταίων ευρημάτων θα έλεγα ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Μου έκανε εντύπωση ότι αν πάρουμε τις απαντήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, είναι σαν να είναι ένας άλλος κόσμος από τον κόσμο και των άλλων τεσσάρων κομμάτων. Κατά την γνώμη μου υπάρχει ένα κοινωνικό υπόβαθρο το οποίο είναι επιρρεπές στον ανορθολογισμό, έχει ροπές αντιδυτικές και δήθεν αντισυστημικές. Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσε αυτό το κομμάτι να αποκτήσει κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά, ο κ. Ζούπης, εκτίμησε ότι δεν «βλέπει» τον σχηματισμό ενός ενιαίου μορφώματος, ωστόσο αναφερόμενος σε πολιτικές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται παράλληλα όλη αυτή την περίοδο, διερωτήθη «είναι τυχαίο άραγε που έρευνες δείχνουν ενίσχυση του περίφημου κόμματος Κασιδιάρη και στην εκτίμηση ψήφου στο παρά κάτι μπορεί να μπει στην βουλή; Μιλάμε για το στέλεχος μιας εγκληματικής οργάνωσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος