Ζ. Μακρή στο Πρώτο: Δεν κλείνουν τα σχολεία – Τα παιδιά δεν κολλούν πάντα στο σχολικό περιβάλλον (audio)

Μία ακόμα διάψευση για την φημολογία που θέλει τα σχολεία να κλείνουν λόγω της έξαρσης της πανδημίας ήρθε από το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα από την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Το διέψευσε και η Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Υγείας. Οι φήμες όσο πιο αστήριχτες είναι τόσο πιο πολύ ένταση έχουν. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και η επιτροπή των ειδικών ούτε το σκέφτονται, ούτε το προτείνουν» είπε κατηγορηματικά.

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε στον αριθμό των τεστ που γίνονται στους μαθητές σημειώνοντας ότι είναι διπλάσιος αριθμός από αυτόν που επιβάλλει ο ΠΟΥ. «Γίνονται σχεδόν 2.000.000 τεστ την εβδομάδα. Υπάρχουν και κάποιοι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί και το ποσοστό αυξάνεται. Να προσθέσω και στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ότι τα παιδιά που νοσούν ηλικίας 4-18 ετών, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα που κάνει ο ΕΟΔΥ, ότι δεν κολλούν πάντα στο σχολικό περιβάλλον. Το ποσοστό που έχει επιβαρυνθεί στο σχολικό περιβάλλον είναι λιγότερο και από το μισό του αριθμού». Όσο αφορά στους εμβολιασμούς στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με την κ. Μακρή, το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών ηλικίας 12-14 είναι στο 23%, στις ηλικίες 15-17 ετών είναι στο 38% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ανεβαίνει στο 62%. Οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έως και τον μήνα Οκτώβριο έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 83% και στην δευτεροβάθμια άνω του 88%, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν νοσήσει. «Άρα οι εκπαιδευτικοί μας, και το λέω με καμάρι αυτό, ανταποκρίθηκαν χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικότητα με τέτοιο τρόπο που δεν νομίζω να μπαίνει στο τραπέζι, ζήτημα τέτοιο».

Σε ερώτηση σχετικά με τα περιστατικά βίας που καταγράφονται στην σχολική κοινότητα, η κ. Μακρή τόνισε ότι δεν είναι διαδεδομένα τα φαινόμενα βίας στα σχολεία, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση λυπηρά, καταδικαστέα και πρέπει να αντιμετωπιστούν και από την πολιτεία και από την εκπαιδευτική κοινότητα. «Το ότι δημοσιεύονται τέτοια περιστατικά είναι σωστό και όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο αποτρόπαιο είναι και κυρίως ευαισθητοποιούνται και εκπαιδευτικοί και γονείς σε πρώιμο στάδιο για να διαγνώσουν συμπεριφορές που οδηγούν σε τέτοιες αντιδράσεις».

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία έδειξε ότι «ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα έκαναν μια επιλογή που στην πράξη δεν αποδείχθηκε πολύ σωστή. Τους δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να την διορθώσουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, για παράδειγμα η σχολή της Ξάνθης είχε μηδενικό αριθμό εισακτέων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που το ίδιο το πανεπιστήμιο επέλεξε».

«Σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα σπουδών, στις 11 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου η Υπουργός Παιδείας, θα είμαι παρούσα και εγώ και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γινόταν δύο χρόνια. Ό,τι κάνουμε στο Υπουργείο είναι το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε και το οποίο εφαρμόζουμε πιστά και απαρέγκλιτα». Στο πρόγραμμα αυτό ήταν και τα προγράμματα σπουδών, σημείωσε, που δεν είχαν αλλάξει για 10ετίες. Αυτό θεσμοθετήθηκε και θα ισχύσει αρχικά στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και στην συνέχεια στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος