Ζ. Ηλιοδρομίτη στο Πρώτο: Οι έγκυες να σπεύσουν να εμβολιαστούν (audio)

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά εγκύων στη χώρα μας που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού ή νόσησαν σοβαρά, ακόμη και αν πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού των γυναικών που κυοφορούν και με την τρίτη δόση.

Οπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, στην εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ στη Νεογνολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου Ζωή Ηλιοδρομίτη, ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός για σοβαρή νόσηση και απειλή της ζωής των νεογνών με μητέρες που νοσούν με covid.
Σε σχέση μάλιστα με άλλους κορονοϊούς, έχει αποδειχθεί ότι αυτός προκαλεί πολύ πιο ήπια νόσο στις εγκύους, οι οποίες θα είναι κυρίως ασυμπτωματικές. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως όσο αυξάνει η θετικότητα δηλαδή τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, θα αυξάνονται και οι έγκυες που νοσούν, όπως θα αυξάνονται και οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης των εγκύων.
Επομένως, θα πρέπει να εχουν εμβολιαστεί και αν όχι έως τώρα, τουλάχιστον ας εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της κύησης δεδομένου ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή ο οργανισμός είναι ελαφρά ανοσοκατεσταλμένος. Ακριβώς γι αυτό επιβάλλεται να εμβολιαστούν και με την 3η δόση ενώ βρίσκονται σε κύηση. Εξάλλου μεταφέρουν προστασία και αντισώματα και στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και στο νεογνό και το βρέφος με τον θηλασμό.

Πάντως αν μια γυναίκα νοσήσει ήπια και δεν έχει εμβολιαστεί ως έγκυος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες κλινικές μελέτες, παρά παρουσίαση περιστατικών, δεν υπάρχουν αναφορές για ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου.
Αν νοσεί βαριά, η υποξαιμία μειώνει την παροχή οξυγόνου και επομένως εμποδίζεται η ανάπτυξη του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται, εφόσον οι ίδιες είναι σε καλή κλινική κατάσταση, να θηλάζουν το νεογνό και το βρέφος τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, γιατί τους παρέχουν μια προστασία τόσο σημαντική που δεν θα μπορούσαν να παρέχουν με κανέναν άλλον τρόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος