Ύποπτα και για εγκεφαλικές βλάβες τα ειδικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Array

Ιδιαίτερα ανθυγιεινή χαρακτηρίζουν η επιστήμονες τη διατροφή με ειδικά επεξεργασμένα τρόφιμα και την υποπτεύονται για εγκεφαλικές βλάβες καθώς έχουν πολλά ανθυγιεινά συστατικά όπως ζάχαρη, αλάτι, λίπος, τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας. Τώρα, επιστήμονες στη Βραζιλία τα έχουν συνδέσει με υψηλότερο κίνδυνο μείωσης των εγκεφαλικών ικανοτήτων, σύμφωνα με το Medical Xpress.

Αν και δεν αποδείχθηκε αιτιολογική σύνδεση οι ερευνητές προειδοποιούν ότι  «η γνωστική έκπτωση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μικροαγγειακής βλάβης στον εγκέφαλο, μειωμένου όγκου του εγκεφάλου ή ακόμα και συστηματικής φλεγμονής, που προκαλείται από την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι διατροφικές επιλογές είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσουμε την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Natalia Gomes Goncalves.

«Η μέση ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή που μπορούμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, αφού οι επιλογές που κάνουμε σε αυτή την ηλικία θα επηρεάσουν τα χρόνια των γηρατειών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ήδη ηλικιωμένοι ενήλικες δεν θα δουν αποτελέσματα εάν υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε η Goncalves.

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Αλλά ακόμη και αφού λήφθηκε υπόψη η παχυσαρκία, ήταν το φαγητό και όχι η αύξηση βάρους, που συνδέθηκε με την πτώση.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γιατροί θα μπορούσαν να συστήσουν στους ασθενείς να μαγειρεύουν στο σπίτι χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά αντί να αγοράζουν έτοιμα τρόφιμα και σνακ.

Απαιτούνται όμως  περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν η υψηλή πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων βλάπτει πραγματικά τον εγκέφαλο.

Η Δρ Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε γιατί τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Όταν οι άνθρωποι τρώνε τακτικά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι απίθανο να λάβουν τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα τους για να είναι υγιές, να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να μειώσει τη φλεγμονή», είπε η Δρ. Samantha Heller.

«Τελικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, επειδή χρειάζεται μια συνεχή παροχή μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί σωστά».

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ο αυξημένος κίνδυνος αρτηριακής πίεσης, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Δεν φταίει ο καταναλωτής που λαχταρά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά είναι στο χέρι μας να αναγνωρίσουμε τη χειραγώγηση από τις εταιρείες τροφίμων και να πάρουμε τον έλεγχο του τι επιλέγουμε να τρώμε», τόνισε η διατροφολόγος.

Πηγή: Medical Xpress

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος