Υποναύαρχος ε.α ΠΝ μιλά στο Πρώτο για την ελληνογαλλική συμμαχία: Η Γαλλία προσπαθεί να παίξει έναν παγκόσμιο ρόλο-Είναι μια συμφωνία πασπαρτού (audio)

«Είναι μια συμφωνία πασπαρτού, μέσα στην προσπάθεια να συμπεριληφθούν τα πάντα, διασφαλίσεις, εγγυήσεις, έγινε μια συμφωνία πολύ μεγάλου μήκους και θέλει να ικανοποιήσει και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και τις ανησυχίες των δύο χωρών και να καλύψει και τα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Γαλλίας και τις δικές μας διασφαλίσεις και κινδύνους», σχολίασε αναφορικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη,  ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος.

«Το σημείο που θα επεσήμανα είναι το άρθρο 2 που μιλά για ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, η οποία είναι στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Άρα η οποιαδήποτε ερμηνεία του άρθρου 2 θα είναι πάντα υπό την αίρεση αυτών των περιορισμών. Το δεύτερο, είναι η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Γαλλία εκτός του πλαισίου της Ε.Ε., στην οποία δεν μετείχαμε μέχρι τώρα, όπου μετέχουν ήδη 13 χώρες». Η πρωτοβουλία αφορά στην δημιουργία αμυντικών δυνατοτήτων προκειμένου να ξεφύγει από το σύστημα λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που έχει την διαδικασία του βέτο, προκειμένου η Ευρώπη, να μπορεί να συμμετέχει με ενιαίες δυνάμεις σε διάφορες επιχειρήσεις παντού. Ο κ. Φενέκος εξηγεί, πως η Γαλλία εκμεταλλευόμενη την στρατιωτική της ισχύ, δημιουργεί δικές της περιφερειακές ζώνες μέσα από τις αμυντικές δυνατότητες, στην προσπάθειά της να παίξει έναν παγκόσμιο ρόλο.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπου μετέχουν 2 χώρες του ΝΑΤΟ εκτός της Ευρώπης, έχει σκοπό να παίξει συμπληρωματικό ρόλο στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του δυτικού κόσμου έναντι των ασιατικών φιλοδοξιών της Κίνας και άλλων στην περιοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουν έρθει σε κάποια συμφωνία με την Αμερική, ακόμα και αν προηγήθηκε η σύγκρουση με την Αυστραλία, γι’ αυτό και η απελευθέρωση σε εμάς να πάρουμε τις φρεγάτες».

Σε σχέση με την στάση της Τουρκίας, ύστερα από την συμφωνία, ο κ. Φενέκος εκτιμά ότι προφανώς θα προσπαθήσει να τεστάρει την αξιοπιστία της συμφωνίας. «Πιστεύω ότι σύντομα θα ξεκινήσει κάποια ζητήματα με τα ερευνητικά σκάφη που δεν θα είναι στην υφαλοκρηπίδα αρχικά, αλλά θα είναι στις θαλάσσιες ζώνες, έτσι ώστε να είναι στις γκρίζες ζώνες του διεθνούς δικαίου», ενώ πρόσθεσε πως μπορεί στο μέλλον να δούμε μια συμφωνία της Τουρκίας με το Πακιστάν και με άλλες χώρες ισλαμικές στην ίδια λογική. Επειδή αυτές οι συμφωνίες στρατιωτικού ενδιαφέροντος που δημιουργούν στρατιωτικές προεκτάσεις, στην παγκόσμια ιστορία, δημιουργούν αντίμετρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος