Υπευθ. Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών “Η Φοίβη” στο Πρώτο: Είναι λίγες οι δομές-Δύσκολο να βρεθούν θέσεις (audio)

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που κάνει τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση να υπομένουν συνθήκες βίας, είναι η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα, το πώς θα προχωρήσουν αν δεν υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο. «Δεν μπορούν να απευθυνθούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι το πρώτο που θα απευθυνθεί αυτός που τις κακοποιεί. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δομές φιλοξενίας, δυστυχώς πολύ λίγες και οι οποίες μπορούν να τις δεχθούν. Βέβαια το γεγονός ότι είναι πολύ λίγες, κάνει και πιο δύσκολο να βρεθεί κάτι τέτοιο» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η Υπεύθυνη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών “Η Φοίβη”, Κλαίρη Δανιηλίδου.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να απομακρυνθούν πάση θυσία και να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο ή στην αστυνομία, επεσήμανε η κ. Δανιηλίδου, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην συνέχεια και η αστυνομία στις δομές θα απευθυνθεί και καθώς δεν υπάρχουν αρκετές, δύσκολα θα βρεθεί θέση. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Εμείς που έχουμε μια ευαισθησία και δεχόμαστε γυναίκες με παιδιά, τι θα πούμε, φύγε εσύ να πάρουμε μια άλλη;».

Το σημαντικότερο είναι η γυναίκα να νιώσει ασφαλής, «καθώς αυτές οι γυναίκες έχουν υποστεί έναν ψυχολογικό τραυματισμό πολύ σοβαρό γιατί δεν είναι ποτέ στιγμιαίο το έγκλημα, είναι διαρκές. Αφού εγκατασταθεί η γυναίκα, πρέπει να δούμε αν έχει παιδιά, τα στέλνουμε στον βρεφονηπιακό ή στα σχολεία και αρχίζουμε την διερεύνηση του περιστατικού. Καθένα έχει την δική του ιδιομορφία δεν είναι ποτέ ίδιο, εξαρτάται από το οικογενειακό του περιβάλλον, από τις συνθήκες διαβίωσης, το μορφωτικό επίπεδο του θύματος.

Προσπαθούμε να δούμε αν θέλουν ψυχολογική στήριξη, γιατί μόνο τότε μπορούμε να την παρέχουμε. Μας λένε οι ψυχολόγοι ότι δεν τις δέχονται αν οι ίδιες δεν θέλουν. Τα προβλήματα που προκύπτουν ανήκουν σε 3 κατηγορίες, οικονομικά, νομικά και ψυχολογικά. Στο ψυχολογικό κομμάτι, αν θέλει η γυναίκα, υπάρχουν κέντρα με ψυχολόγους να τις υποστηρίξουν, ενώ υπάρχουν και μέσα στις δομές εθελοντές. Το οικονομικό είναι το πιο δύσκολο και προσπαθούμε να δούμε πώς θα εργαστούν ή να δοθεί μια επιδότηση, ενώ για τα νομικά ζητήματα υπάρχουν εθελοντές δικηγόροι οι οποίοι μας προσφέρουν νομικές συμβουλές όμως δεν αναλαμβάνουν δίκες» σημείωσε η κ Δανιηλίδου. Σκοπός των δομών είναι, όπως είπε, να κάνουν τις γυναίκες αυτές να σταθούν στα πόδια τους, να νιώσουν ασφαλείς. «Η λύση δεν είναι να μένουν εσαεί εδώ. Μπορούν να μείνουν καταρχάς 3 μήνες, ωστόσο ανάλογα με το πόσο μπορούν οι ίδιες οι γυναίκες να αναπροσαρμόσουν την ζωή τους, ιδιαίτερα στην ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται, το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί και σε χρόνια ακόμα» είπε καταλήγοντας η κ. Δανιηλίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος