Ξύπνησε από το κώμα ο Ναβάλνι

Εξήλθε από το τεχνητό κώμα ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται να έχει δηλητηριασθεί από τον νευροτοξικό παράγοντα, novichok. Ο Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ήδη ανταποκρίνεται σε ακουστικά ερεθίσματα και σύντομα θα αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Οι γιατροί δηλώνουν ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασής του 44χρονου Ναβάλνι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα.

Τελεσίγραφο της γερμανικής κυβέρνησης στη Μόσχα

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δηλητηριάσθηκε στη Ρωσία κατά την διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στην Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα, ο οποίος παρασκευάσθηκε κατά την σοβιετική εποχή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το Βερολίνο να αποσύρει την στήριξη επί του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2 για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ, σε απάντηση στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος συμμερίζεται τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Χάικο Μαας, ο οποίος κάλεσε την Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από τον αγωγό Nord Stream 2.

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλεισθεί εκ προοιμίου (αυτό το ενδεχόμενο)», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στην Μόσχα ώστε «να συμβάλει στη διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Bild.

Σε αντίθετη περίπτωση, «θα πρέπει να συζητήσουμε για μία απάντηση με τους (ευρωπαίους) εταίρους μας», προειδοποίησε ο Χάικο Μαας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2.

Το Κρεμλίνο, απο την πλευρά του, απορρίπτει τις καταγγελίες για δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος