Ξύλινοι δορυφόροι στο διάστημα για λιγότερα διαστημικά σκουπίδια (Video)

Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να γεμίσει με απορρίμματα μόνο την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά και το διάστημα. Περισσότερα από 20.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών είναι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και θα περιφέρονται μαζί με τη Γη… στην αιωνιότητα. Τα συγκεκριμένα σκουπίδια αποτελούν απομεινάρια ανενεργών δορυφόρων και διαστημικών σκαφών.

Μια ιαπωνική εταιρεία και το πανεπιστήμιο του Κιότο, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τους πρώτους δορυφόρους από ξύλο έως το 2023. Έχουν ξεκινήσει ήδη τα πειράματα με διαφορετικά είδη ξύλου σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη ξύλινων υλικών πολύ ανθεκτικών στις μεταβολές των θερμοκρασιών και στο ηλιακό φως ενώ σε επόμενο στάδιο θα αναπτυχθεί το μηχανολογικό μοντέλο του δορυφόρου και το μοντέλο πτήσης. 

Αυτό που θα διαφοροποιεί τους ξύλινους δορυφόρους είναι πως θα καίγονται χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα και χωρίς να γεμίζουν το έδαφος και τον ωκεανό με σκουπίδια όταν επιστρέφουν στη Γη.

Ο Takao Doi καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και αστροναύτης εξέφρασε την ανησυχία του ότι «όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καθώς καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμίνας που αιωρούνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια και μακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί το περιβάλλον της Γης 

Τα διαστημικά σκουπίδια εξελίσσονται σε όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς περισσότεροι δορυφόροι τίθενται σε τροχιά. Τα διαστημικά σκουπίδια ταξιδεύουν με απίστευτα γρήγορη ταχύτητα μεγαλύτερη από 22.300 mph, οπότε μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε οποιοδήποτε αντικείμενο χτυπά.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των διαστημικών σκουπιδιών που πέφτουν στη Γη όσο εκτοξεύονται περισσότερα διαστημικά σκάφη και δορυφόροι. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνίες, την τηλεόραση, την πλοήγηση και την πρόγνωση του καιρού. 

Παράλληλα εξετάζουν διάφορους τρόπους να μειώσουν τα απομεινάρια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου 6.000 δορυφόροι ίπτανται γύρω από την Γη και το 60% από αυτούς είναι ανενεργοί.

Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2028, θα μπορούσαν να υπάρχουν 15.000 δορυφόροι σε τροχιά.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VwpWXALjWzs[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος