Χρ. Τριαντόπουλος: Σήμερα η 5η καταβολή της πρώτης αρωγής- Μέχρι 31 Οκτωβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Σήμερα έγινε η πέμπτη καταβολή της πρώτης αρωγής, ύψους 7, 2 εκατ ευρώ, σε 1.757 άτομα. Τα χρήματα αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πιστώθηκαν 9,8 εκατ. ευρώ σε 2. 400 συμπολίτες μας, σημείωσε ακόμα. Συμπλήρωσε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα πιστώθηκαν πρίπου 46, 5 εκατ. ευρώ σε 9.048 άτομα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 5η καταβολή. Συγκεκριμένα, σήμερα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 1.757 συμπολιτών μας περίπου 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πρώτη αρωγή προς νοικοκυριά για την κάλυψη της οικοσκευής τους, προς επιχειρήσεις αλλά και προς κτηνοτροφικές μονάδες. Πρόκειται για καταβολές αποτέλεσμα του εντατικού έργου διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, αλλά και από τα στελέχη της ΑΑΔΕ όσον αφορά τη διαδικασία του αυτόματου εντοπισμού. Ένα έργο διασταυρώσεων και ελέγχων σε στενή συνεργασία και με τους πολίτες όπου χρειάζεται, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε οι δημόσιοι πόροι να κατευθυνθούν σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

»Ένα έργο που θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες που εργάζονται και μένουν προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο. Έτσι, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, μέσα από δύο καταβολές πιστώθηκαν περίπου 9,8 εκατομμύρια ευρώ σε 2.400 συμπολίτες μας. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι σε λιγότερο από ένα μήνα από την ολοκλήρωση του πρωτόγνωρου πλημμυρικού φαινομένου, να έχουν πιστωθεί περίπου 46,5 εκατομμύρια ευρώ σε 9. 048 συμπολίτες μας. Και το έργο της πρώτης αρωγής συνεχίζεται. Συνεχίζεται, αλλά και διευρύνεται αρχικά η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής αρωγής».

Τόνισε ότι διευρύνεται η πρώτη αρωγή κι έκανε γνωστό ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κι ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 35. 417 οριστικοποιημένες αιτήσεις καθώς και 4.502 προσωρινές.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι από τη Δευτέρα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr θα ανοίξει και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό τους, στο πάγιο κεφάλαιο τους για να λάβουν πρώτη αρωγή 2.000 ευρώ έναντι της κρατικής αρωγής που θα λάβουν για τις απώλειες στον εξοπλισμό τους, στα μηχανήματα, στα εμπορεύματα κλπ΄.

Μέσα στην εβδομάδα με την δημοσίευση της ΚΥΑ άνοιξε το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής με αρχικό προϋπολογισμό κοντά στα 116 εκατ. ευρώ.

«Ένα σχήμα παράλληλα με τη στήριξη της οικοσκευής, την οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή και τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες, για να καλυφθούν οι ζημιές στην κτιριακή υποδομή, για να καλυφθούν οι ζημιές στα σπίτια, είτε έχει μικρές ζημιές το σπίτι αλλά είναι κατοικήσιμο, δηλαδή πράσινο, με την κρατική αρωγή να μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 18 χιλιάδες ευρώ, είτε είναι προσωρινώς ακατάλληλο μέχρι να επισκευαστούν οι ζημιές, σημαντικές ζημιές δηλαδή είναι κίτρινο με την κρατική αρωγή να μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 42 χιλιάδες ευρώ. Είτε είναι ακατάλληλο προς χρήση και πρέπει να ανακατασκευαστεί, δηλαδή είναι κόκκινο, με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι τις 120.000 ευρώ».

Σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης arogi.services.gov.gr η οποία αφορά επιδότηση από 300 έως 500 ευρώ με αναδρομική ισχύ.

«Επιδότηση για τη μεσομακροπρόθεσμη κάλυψη έως δύο έτη των πολιτών που πρέπει να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν το σπίτι τους για να επιστρέψουν. Επιδότηση όμως και για την άμεση κάλυψη ενός τριμήνου των πολιτών που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους λόγω της πλημμύρας»

« Συνεχίζεται λοιπόν η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς, ώστε η στήριξη του κράτους να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Και αυτό δεν είναι απλά στόχος. Είναι η αποστολή μας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε εντατικά» κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος