Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αγορά 15 επιπλέον συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Μικρή παράταση πήρε ο διαγωνισμός για την αγορά 15 νέων συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης από την Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας, δόθηκε μικρή παράταση λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς” που παρέλυσε την Αττική. Η κατάθεση των φακέλων προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου ενώ για τις 4 Φεβρουαρίου μετατέθηκε η αποσφράγιση των προσφορών.

Πρόκειται για συμπληρωματική αγορά τρένων για να καλύψει τις ανάγκες τόσο στη βασική γραμμή (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός) όσο και την επέκταση προς Καλαμαριά (Πατρικίου-Μίκρα), όπως αναφέρει το ypodomes.gr.

Σήμερα στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν έρθει οι 16 από τους 18 συρμούς που προβλέπει η σύμβαση για το βασικό έργο προκειμένου όταν λειτουργήσει σταδιακά το δίκτυο από το 2024 να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συστήματος. Είναι Ιταλικής κατασκευής από την εταιρεία Hitachi/Ansaldobreda. Πρόκειται για τρένα τα οποία λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Από τους 15 συρμούς οι έξι προβλέπονται για τη βασική γραμμή που έτσι θα φτάσει τους 24 συρμούς και οι υπόλοιποι 9 θα καλύψουν την επέκταση προς Καλαμαριά. Οι συρμοί θα λειτουργούν αυτόματα χωρίς οδηγό (Grade of-Automation 4 GoA4) σύμφωνα με το IEC 62290-1.Οι συρμοί θα είναι φυσικά και λειτουργικά συμβατοί με το υπάρχον σύστημα Μετρό Θεσσαλονίκης ήτοι, με το Βασικό Έργο, την επέκταση προς Καλαμαριά, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας με τον υπάρχοντα εξοπλισμό συντήρησης του Τροχαίου Υλικού καθώς και με το υπάρχον τροχαίο υλικό.

Το ύψος του διαγωνισμού είναι ποσού με ΦΠΑ 176,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 142 εκατ. ευρώ). Στον ανάδοχο θα χορηγηθεί τμηματικά έντοκη προκαταβολή ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας της σύμβασης (συμβατικό τίμημα), χωρίς ΦΠΑ.

Αρχικά, η κατάθεση των φακέλων για την προμήθεια είχε οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Η περίοδος κατασκευής των συρμών είναι 910 ημέρες (30 μήνες) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν πέσουν οι υπογραφές μέχρι το τέλος καλοκαιριού, τότε μέχρι τις αρχές του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια τους.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τεχνικά στοιχεία των νέων συρμών

Ο διαγωνισμός για την αγορά 15 συρμών στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχει σαφή τεχνικά χαρακτηριστικά: Οι συρµοί θα αποτελούνται από τέσσερα οχήµατα έκαστος. Ο ελάχιστος αριθµός επιβατών ανά συρµό θα είναι 450 και το ελάχιστο ποσοστό των καθήµενων επιβατών θα είναι τουλάχιστον 20%. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε μελλοντικά επίγεια τμήματα του δικτύου. Οι επεκτάσεις που προβλέπονται είναι προς τα δυτικά προάστια και προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Οι συρµοί θα είναι πλήρως αυτόµατης λειτουργίας (Grade-of-Automation 4 – GoA4), µε Θέση Οδήγησης Έκτακτης Ανάγκης (EDP: Emergency Driving Position) στα δύο άκρα του συρµού και µε δυνατότητα οδήγησης σε διπλή κατεύθυνση. Ο Ανάδοχος θα υποβάλει προς έγκριση στην ΑΜ, τρεις εναλλακτικές έγχρωµες καλλιτεχνικές δηµιουργίες, αντιπροσωπευτικές της εσωτερικής και εξωτερικής εµφάνισης των οχηµάτων.

Οι νέοι συρµοί θα έχουν συνολικό µήκος 50 έως 55 µέτρα (οι 18 συρµοί του Βασικού Έργου έχουν µήκος περίπου 51.5 m ενώ οι 15 νέοι συρµοί αναµένεται να έχουν παρόµοιο µήκος µε πιθανή µικρή απόκλιση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος