Άνοιγμα της οικονομίας εν μέσω πολιτικής θύελλας στη Βρετανία

Την πρώτη της απώλεια μετρά η κυβέρνηση Τζόνσον καθώς παραιτήθηκε ο υφυπουργός για τη Σκωτία υπό το βάρος του σκανδάλου Κάμινγκς.

Στον απόηχο μίας πρωτοφανούς δήλωσης του συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να ανοίξει αγορές, εκθέσεις αυτοκινήτων και καταστήματα λιανικής πώλησης.

Το σκάνδαλο με τον σύμβουλο του Τζόνσον είχε ως συνέπεια την παραίτηση του υφυπουργού για τη Σκωτία Ντάγκλας Ρο ο οποίος δήλωσε ότι “είναι προβληματισμένος με τις εξηγήσεις” που έδωσε ο Ντόμιικ Κάμινγκς όταν όλοι οι πολίτες και γονείς συμμορφώνονταν με τις οδηγίες για καραντίνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι λυπάται για τον θυμό που προκάλεσε η συμπεριφορά του έμπιστου συμβούλου του και παρέπεμψε στην δήλωση του ίδιου.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς μετά από την πρωτοφανή μακροσκελή δήλωση όπου εξήγησε τους λόγους που παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας για τον κορονοϊό και δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Η απουσία απολογίας και συγνώμης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Ο ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι ταξίδεψε για μην τεθεί σε κίνδυνο το παιδί του και αυτό είναι σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σήμερα με το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο να είναι διχασμένο. Επιπλέον η παρέκκλιση από τους κανόνες ανάλογα με ειδικές συνθήκες θεωρείται εφιάλτης για την αστυνομία καθώς το θολό μήνυμα δυσχεραίνει τον έλεγχο.

Σε αυτό κλίμα, το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον αν και δεν κατάφερε να επισκιάσει το σκάνδαλο, είναι θετικό για την οικονομία. Ο Βρετανός π/θ ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν ανοιχτές αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων ενώ από 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

Οι πελάτες δεν θα μπορούν να αγγίξουν τα προϊόντα, τα προϊόντα απολύμανσης χεριών είναι απαραίτητα ενώ τα δοκιμαστήρια θα είναι κλειστά.

Τσουχτερά πρόστιμα έως και φυλάκιση δύο ετών θα επιβάλλονται στους παραβάτες των κανόνων.

Το άνοιγμα της οικονομίας εξαρτάται άμεσα από την διασπορά της πανδημίας στη χώρα, που όπως φαίνεται ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία με 1625 νέα κρούσματα και 121 νέους θανάτους. ανεβάζοντας το σύνολο σε σχεδόν 37,000

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος