ΧΑΝΘ: 103 χρόνια κοινωνικής προσφοράς, αλληλεγγύης, αθλητισμού και κατασκηνώσεων

Η Χ.Α.Ν.Θ.( Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) συμπληρώνει έναν αιώνα δημιουργικής δράσης. Ιδρύθηκε επίσημα το 1921 ως Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχει αθλητικά τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, χάντμπολ και στίβου.

Τα κατασκηνωτικά προγράμματα της ΧΑΝΘ, ο εθελοντισμός, ο κύριος μοχλός δράσης της, τα ειδικά προγράμματα προσφύγων, καθώς και η συμβολή της στα θέματα νεολαίας, είναι αξιοσημείωτα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Σωσσίδη, Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου ΧΑΝΘ, το κτήριο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, αντικατοπτρίζει το συναισθηματικό δέσιμο όλων όσοι πέρασαν από την αδελφότητα, ολόκληρες γενεές ανθρώπων, το πρώτο με κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδο μπάσκετ, εκκλησία κα.

Ο κ. Βασίλης Ιωάννου, Γενικός διευθυντής ΧΑΝΘ, έκανε λόγο για ένα ζωντανό κτήριο, μνημειώδες δείγμα για την αρχιτεκτονική της πόλης αλλά και για έναν χώρο όπου μαζεύονται οικογένειες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε πλήθος προγραμμάτων.

Η κα Ελένη Αθανασιάδου, γ.γ. Διοικητικού Συμβουλίου ΧΑΝΘ, το 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της οργάνωσης και η θητεία της συνέπεσε με το τέλος της πανδημίας.

Όπως τόνισε η κα Έλενα Λαζαράτου, Βοηθός τομέα προβολής & επικοινωνίας ΧΑΝΘ, πρόκειται για έναν παγκόσμιο οργανισμό με προγράμματα που ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία.

Η κα Αρίστη Τζώνη, Διευθύντρια τομέα δράσης & Κοινωνικής προσφοράς, αναφερόμενη στα ειδικά προγράμματα προσφύγων της Αδελφότητας, τόνισε ότι μέλημα της ΧΑΝΘ είναι η προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία, και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πλαστήρας, επιμελητής Εόρτιου Τόμου 100 χρόνων ΧΑΝΘ, μίλησε για το πολύτιμο αρχειακό υλικό της Αδελφότητας που περιλαμβάνει φωτογραφίες με λεζάντες, ψηφιοποιημένο σε ένα μεγάλο μέρος του, το οποίο “κρύβει” πολλές ιστορίες.

Ένα ιδιαίτερα ζωντανό κομμάτι της ΧΑΝΘ, είναι αυτό των κατασκηνώσεων.

Ο κ. Τόλης Κερεμλόγλου, είναι η ζωντανή ιστορία των κατασκηνώσεων. Όπως θυμάται, για πρώτη φορά πήγε κατασκήνωση με την ΧΑΝΘ το 1959.

Ο κ. Γιώργος Πλεξίδας, υπεύθυνος κατασκήνωσης ΧΑΝ Πηλίου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα δάκρυα λύπης του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, λόγω των καταστροφών που υπέστη η κατασκήνωση από την κακοκαιρία Daniel, τα οποία διαδέχτηκαν δάκρυα χαράς, όταν κατάφερε να επαναλειτουργήσει.

Η ιστορία της ΧΑΝΘ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με αυτή του ελληνικού μπάσκετ, ήταν αυτή που έφερε το μπάσκετ στη χώρα μας, καθώς ήταν παρούσα σε μία σειρά από σημαντικούς χρονικούς σταθμούς για το άθλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Ανανιάδη, Συντονιστή Επιτροπής Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ, η Χριστιανική Αδελφότητα των Νέων, μετρά συνολικά 20 παρουσίες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Α’ Εθνική (πρώτη το 1928-’29 και τελευταία το 1977-’78).

Η κα Ελευθερία Θεοδωρούδη, αρχαιολόγος μουσειολόγος, επιμελήτρια μουσείου μπάσκετ ΧΑΝΘ, ανέφερε ότι το Μουσείο Μπάσκετ ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα.

Οι πρώτες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου αποτελούνται  από ιστορικά αθλητικά τεκμήρια του μπάσκετ που αναπτύχθηκε στην ΧΑΝΘ. Η συλλογή αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος, ενθυμήματα με το σήμα της ΧΑΝΘ, μετάλλια και διπλώματα που κατέκτησαν οι ομάδες της ΧΑΝΘ, εξοπλισμό του παλιού ανοιχτού γηπέδου, αθλητικές ενδυμασίες και επιπλέον τεκμηριωτικό υλικό που αναδεικνύει την ιστορία του αθλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος