X. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Στείλαμε στην Τουρκία υλικό για να στηθούν κινητά νοσοκομεία – Δυσεύρετο σε περιόδους κρίσεων (audio)

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoigr» με την Χριστίνα Βίδου χαιρέτησε την πρωτοβουλία για ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη αεροπορικώς προκειμένου να στηθούν στην Τουρκία  κινητά νοσοκομεία, ενώ έκανε λόγο και για «παράθυρο ευκαιρίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν μετά τον σεισμό με τους Τούρκους επισήμους αποφασίσαμε ότι το κυριότερο που έπρεπε να στείλουμε στην Τουρκία δεν ήταν απλώς γενική ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά συγκεκριμένο υλικό με το οποίο θα μπορούσαν να στηθούν τα λεγόμενα κινητά ιατρεία», είπε ο υπουργός.

«Εμείς όταν είχαμε αναλάβει το υπουργείο τον Σεπτέμβρη του 2021, αυτό που κάναμε ήταν να αγοράσουμε τέτοιο υλικό, το οποίο θα το είχαμε ως βασικό στις αποθήκες, ακριβώς για να χρησιμοποιηθεί στις δύσκολες στιγμές. Σε αυτή τη διαβούλευση με τους Τούρκους καταλάβαμε και οι δύο πλευρές ότι αυτό ήταν το πρώτο που χρειαζόταν. Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κατά 75%, δηλαδή το maximum που μπορούμε, και αμέσως με εντολή του πρωθυπουργού, μιλήσαμε και με την Aegean, τον κύριο Βασιλάκη, ο οποίος παραχώρησε το 25% του όλου κόστους. Έτσι στήθηκε μια αερογέφυρα της Αθήνας με τα Άδανα. Έγιναν οκτώ πτήσεις στις οποίες μεταφέρθηκε όλο αυτό το υλικό για να στηθούν τα κινητά νοσοκομεία» συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός το υλικό που αποσταλεί στη γείτονα περιλαμβάνει ειδικές τέντες περίπου 18 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους και να αξιοποιούνται ως κινητά ιατρεία, ως μέρος ενός κινητού νοσοκομείου. Αυτές οι τέντες περιέχουν ειδικά sleeping bag μαζί με ιατρικά εργαλεία, ιατρικά μηχανήματα και φαρμακευτικό υλικό. «Είναι ένα συγκεκριμένο υλικό, δυσεύρετο σε περιόδους κρίσεων. Πρέπει να το έχεις και δεν μπορείς να το βρεις εκείνη τη στιγμή που το θες από την αγορά» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Το κλίμα στην Τουρκία δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας – Δεν θα το κλείσουμε

«Το κλίμα με το οποίο συζητούσα συνεχώς και με τον πρέσβη μας και με τα άλλα μέλη της δικής μας αντιπροσωπείας στην Άγκυρα και αλλού, ήταν ότι έβλεπε ο κόσμος ελληνική σημαία και χειροκροτούσε. Όλοι μιλάνε για την Ελλάδα, για τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ που πρέπει να τους πάνε εκεί που είναι οι δικοί τους άνθρωποι για να επιχειρήσουν. Έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο ελληνικό κλιμάκιο», είπε ο υπουργός δίνοντας μια εικόνα για το κλίμα που επικρατεί σε επίπεδο λαών στην Τουρκία. «Το πώς θα μετουσιωθεί όλο αυτό σε πολιτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την Τουρκία. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας. Εμείς δεν θα το κλείσουμε», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος