ertnews.gr

Χ. Ροζάκης στο Πρώτο: Προέχει να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα-Το Κυπριακό δεν το βάζουμε σαν διαφορά με την Τουρκία (audio)

05/04 11:41
Χ. Ροζάκης στο Πρώτο: Προέχει να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα-Το Κυπριακό δεν το βάζουμε σαν διαφορά με την Τουρκία (audio)

Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, βρέθηκε καλεσμένος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο για το ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες μοιάζουν να μπαίνουν σ’ ένα νέο δρόμο μέσα σ’ ένα εντελώς διαφορετικό αυτή τη στιγμή γεωπολιτικό σκηνικό, που είναι κοντά μας και μας επηρεάζει.

Στην αρχή της συνομιλίας του με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και στη συνέχιση των διπλωματικών διεργασιών για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην Άγκυρα, ο κ. Ροζάκης δήλωσε το εξής «πιστεύω ότι όταν φτάσουμε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα έχουμε φτάσει επίσης και σε κάποια εξέλιξη στον πολιτικό διάλογο. Ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους δύο υφυπουργούς. Αυτό λοιπόν, θα οδηγήσει, θα καθοδηγήσει και τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν διότι είναι ο βασικός πόλος όπου αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα ελληνοτουρκικά. Βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχουμε τρομερές εξελίξεις σε αυτό τον χώρο. Η τελευταία συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα ήταν μια συνάντηση λίγο πολύ διερευνητική (και όχι γνωριμίας) όπου το κέντρο του θέματος το οποίο επελέγη ήταν η μετανάστευση, αλλά δεν προχώρησαν καθόλου σε θέματα τα οποία αφορούν το τρίπτυχο των ελληνοτουρκικών, δηλαδή αιγιαλίτιδα, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Τουλάχιστον από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε. Αν υπάρχει και κάτι άλλο, αυτό δεν το γνωρίζω. Τώρα από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι ότι όταν συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί θα πρέπει να προωθήσουν τα πράγματα πέραν αυτού, διότι είναι πολύ μεγάλο ζήτημα το μεταναστευτικό και το θέμα των συνόρων αλλά έχει σημασία αυτή τη στιγμή να λύσουμε το κεντρικό τρίγωνο των θεμάτων, δηλαδή η αιγιαλίτιδα, η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική ζώνη, τα οποία είναι και το μόνο που μας ενδιαφέρει εμάς και μας αφορά, διότι όλα τα άλλα τα απορρίπτουμε».

«Από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα περιμένουμε κάποια περαιτέρω ώθηση στα ελληνοτουρκικά» υπογράμμισε ο κ. Χρήστος Ροζάκης εν συνεχεία της συζήτησης με το δημοσιογράφο. «Η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική ζώνη σίγουρα συμπλέκονται, αλλά και η αιγιαλίτιδα συμπλέκεται με όλα αυτά διότι τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας συμπίπτουν με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Οπότε αυτά δεν μπορεί να αποκολληθούν. Τώρα από κει και πέρα, περιμένουμε κάποια μορφή βελτίωσης της κατάστασης όσον αφορά αυτά τα θέματα. Δηλαδή, πρέπει πλέον μετά από 20 χρόνια περίπου συνομιλιών με διακεκομμένες περιόδους, να οδηγηθούμε σε μία νέα φάση. Σε μία φάση όπου η μεν Τουρκία θα υποχωρήσει ως προς τις φιλοδοξίες της ανερμάτιστες τις οποίες έχει, να μιλάει για κυριαρχία των νησιών και να το συνδέει με την αποστρατικοποίηση λόγου χάριν, η δε Ελλάδα θα πρέπει κι εκείνη να βάλει λίγο νερό στο κρασί της ως προς ορισμένες διεκδικήσεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι διεκδικήσεις στο Καστελόριζο και είναι και η διεκδίκηση στην πλήρη επήρεια των νησιών».

«Το Κυπριακό δεν το βάζουμε στο τραπέζι σαν διαφορά με την Τουρκία» επισήμανε στο τέλος ο κ. Ροζάκης στο δημοσιογράφο, συμπληρώνοντας παράλληλα «διότι αυτή τη στιγμή προέχει να λύσουμε τα δικά μας καθαρά ελληνικά προβλήματα, ελληνοτουρκικά προβλήματα. Η Κύπρος πρέπει να είναι πάντα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας, με την έννοια ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Κυπρίους, να ξεκινήσει ο διάλογος. Το πρώτιστο είναι να ξεκινήσει διάλογος ο τουρκο-ελληνικός στο θέμα της Κύπρου, ο οποίος λιμνάζει προς το παρόν (…). Νομίζω λοιπόν, ότι η επίλυση των ελληνοτουρκικών θα βοηθήσει το Κυπριακό, με την έννοια ότι θα δώσει μια ώθηση περαιτέρω στους Έλληνες να επέμβουν ως εγγυήτρια δύναμη εξ άλλου στο Κυπριακό και να επιτύχουν μέσα από αυτό μια πιθανή επίλυση. Αρκεί βεβαίως να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, το οποίο το βλέπω δύσκολο προς το παρόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version