Ξ. Κοντιάδης στο Πρώτο: Φαινόμενα όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο αρχίζουν να μεταναστεύουν εδώ (audio)

«Αυτά τα πράγματα δεν τα βλέπουμε ούτε στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια τέτοιου τύπου κινήματα, τα οποία επικαλούμενα το Σύνταγμα των ΗΠΑ διεκδικούν διάφορα πράγματα, όπως με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Έχω την εντύπωση ότι κάποια τέτοια φαινόμενα αρχίζουν να μεταναστεύουν και εδώ. Είναι παρωδία, αλλά από την άλλη είναι και κάτι πολύ σοβαρό, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με θεματοφύλακες του άρθρου 120 του Συντάγματος, που αφορά κάτι εντελώς διαφορετικό, αφορά την κατάλυση του πολιτεύματος αλλά έχουμε να κάνουμε με θεματοφύλακες της ανομίας, της αυθαιρεσίας και της αυτοδικίας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης.

Μέσα από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, πρώτα την οικονομική κρίση, τώρα την πανδημική-υγειονομική κρίση, ήρθε το Σύνταγμα στο προσκήνιο με πάρα πολλούς τρόπους, κυρίως ως προς την διαφύλαξη ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που περιορίστηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Κοντιάδης. «Η υπερκατανάλωση συνταγματικού λόγου έχει οδηγήσει σε κάποια άκρα τα οποία έχουν μια φαιδρότητα από την μια, δηλαδή κάποιοι να φτιάχνουν στολές, να ράβουν σήματα, να αυτοαποκαλούνται θεματοφύλακες, να έχουν μια ιστοσελίδα, να είναι οργανωμένοι και να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες που έχουν μια παράδοξη κατάληξη. Δεν προπηλάκισαν μόνο, αλλά πέρασαν χειροπέδες σε έναν δημόσιο λειτουργό, έναν καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έναν Γυμνασιάρχη, και τον οδήγησαν στην αστυνομία».

«Η Ακροτελεύτια Διάταξη του Συντάγματος έχει εφαρμογή μόνο σε απόπειρα ανατροπή της δημοκρατικής τάξης και όχι σε περιόδους ομαλές όπου η δημοκρατία λειτουργεί, ο καθένας ο οποίος θεωρεί ότι παραβιάζεται κάποιο δικαίωμά του να ασκεί τέτοιες έκνομες, βίαιες και ποινικά κολάσιμες ενέργειες. Και μάλιστα με τρόπο οργανωμένο. Εδώ γίνεται μια συζήτηση ποινικού δικαίου, θα το εξετάσει ο εισαγγελέας, ο ανακριτής κατά πόσο εδώ έχουμε να κάνουμε μια εγκληματική οργάνωση. Το γεγονός ότι έχουν στολές, ιστοσελίδα, ότι υπάρχει ένας λόγος συγκροτημένος, παραπέμπει σε μια εγκληματική οργάνωση. Η τελευταία εγκληματική οργάνωση που καταδικάστηκε με ένα συναφές σε έναν βαθμό σκεπτικό ήταν η Χρυσή Αυγή» είπε ο κ. Κοντιάδης.

Επικαλούνται το Σύνταγμα άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε αυτό, σημείωσε, γιατί αν πίστευαν στο Σύνταγμα, αν υπήρχε ένας συνταγματικός πατριωτισμός, τότε θα αντιλαμβάνονταν ότι υπάρχουν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κάνει δεκτό τον περιορισμό ο οποίος συνοδεύει τον εμβολιασμό, δεκτούς τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, έχουν κάνει δεκτούς τα δικαστήριά μας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μια σειρά περιορισμών που έχουν επιβληθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Άρα δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, υπάρχει μια επιστημονική γνώση συγκεντρωμένη πλέον και προσιτή σε όλους που αποδεικνύει την αξία και την σημασία του εμβολιασμού, ειδικά σε χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία αυτή την στιγμή και αυτή η παρέμβαση ξεφεύγει από κάθε κοινή και θεσμική λογική.

Ξεπερνά τα όρια αυτής της ομάδας και συνιστά στην ουσία μια δημόσια πρόσκληση σε ανυπακοή η οποία μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες και να φτάσουμε σε καταστάσεις παρεμφερείς με αυτές που είδαμε πέρσι με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν μπορώ να φανταστώ μια εισβολή στην βουλή, παρότι είναι κάτι που έχει συμβεί στην ελληνική ιστορία, αλλά το να περιφέρονται ομάδες ένστολες και να εκβιάζουν, να απειλούν ή να προπηλακίζουν ανθρώπους που κάνουν σωστά την δουλειά τους είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οργανωμένη κοινωνική συμβίωση» υπογράμμισε ο κ. Κοντιάδης

Μάλιστα, επεσήμανε πως είναι πάρα πολύ πιθανό όπως φαίνεται και από την δικογραφία που σχηματίζεται ότι «υπάρχει ένα νήμα που συνδέει ακροδεξιές αντιλήψεις με αντιεμβολιαστές και με αυτό που έχει αποκληθεί εύστοχα εχθρούς του Συντάγματος». Επικαλούνται, είπε χαρακτηριστικά, το Σύνταγμα ενώ στην πραγματικότητα επιβουλεύονται το δημοκρατικό κράτος δικαίου, προσπαθώντας να υποκαταστήσουν την κρατική εξουσία με τρόπους οι οποίοι είναι αδιανόητοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος