Βρυξέλλες: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Οι δηλώσεις των ηγετών (video)

Συνεχίζεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, θέματα άμυνας, τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την κατάσταση στην Τουρκία και το Brexit.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος μετέβη στη Βελγική πρωτεύουσα απευθείας από τη Ουάσινγκτον θα θέσει και πάλι το θέμα των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Την επείγουσα ανάγκη “να υπάρξει συμφωνία τόσο για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ όσο και των βρετανών πολιτών που ζουν και εργάζονται στις χώρες της ΕΕ”, επεσήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσερχόμενη στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την έναρξη συνομιλιών για το μέλλον των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας της από την Ένωση τον Μάρτιο 2019 για τη μεταβατική περίοδο που θα συνοδεύσει αυτό το άνευ προηγουμένου διαζύγιο

Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμα και μετά το διαζύγιο με την ΕΕ, η Βρετανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα κοινά, όπως είναι της άμυνας, ασφάλειας και της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική πρόοδος σήμερα και αύριο ώστε να αρχίσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και άφησε ελπίδες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, άποψη με την οποία συμφωνεί και η γερμανίδα Καγκελάριος.

Βρυξέλλες: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Οι δηλώσεις των ηγετών (video)

Στις σχέσεις ΕΕ –Τουρκίας αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε μια σκληρή δήλωσή της, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι ” οι εξελίξεις στην Τουρκία  πρέπει να αποτιμηθούν αρνητικά καθώς το κράτος δικαίου κινείται προς λάθος κατεύθυνση” και πρόσθεσε ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο θέμα αυτό πρέπει να ακολουθήσει ενιαία γραμμή”.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό τόνισε ότι “η Τουρκία κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά τους πρόσφυγες και η ΕΕ έχει συμφωνήσει οικονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Έως σήμερα έως δοθεί  στην Άγκυρα, 3 δισεκ. ευρώ και θα δοθούν και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. Ευρώ.Θα τιμήσουμε την συμφωνία” κατέληξε

Τέλος για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η κ. Μέρκελ, τόνισε  ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι “δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη β΄ φάση  των συζητήσεων” την οποία τοποθέτησε χρονικά τον Δεκέμβριο.

Για το όραμά του για την Ευρώπη αλλά και στην ανάγκη σε ό,τι αφορά το Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ να είναι όλοι ενωμένοι στα κοινά συμφέροντα και τις φιλοδοξίες τους, αναφέρθηκε στη σύντομη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να αποσαφηνίσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις είναι πρόθυμη να τιμήσει η Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αποσαφήνιση για τα χρήματα, ο Ρούτε είπε:
«Ναι, κυρίως, και για τα δικαιώματα των πολιτών και για τους συνοριακούς ελέγχους — όλα αυτά εξακολουθούν να είναι δύσκολα θέματα, αλλά ιδίως το ερώτημα για τον λογαριασμό της εξόδου», είπε ο Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες από την Ουάσιγκτον για να λάβει μέρος τις εργασίες αναμένεται να κάνει εκ νέου αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα από το δείπνο των ηγετών.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος