Βρυχάται ο εγκέλαδος -ουδέν πρόβλημα για το ηφαίστειο της Νισύρου

Από τον Μάρτιο η Νίσυρος ζει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποκορύφωμα το 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ τον Ιούνιο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, όχι όμως και στους επιστήμονες.

Από τον Μάρτιο έως και το καλοκαίρι, εκδηλώθηκε μια πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα, η οποία όμως επικεντρώθηκε σε μια περιοχή εντός της θάλασσας, μεταξύ Νισύρου και Τήλου, εξήγησε ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, ερευνητής . «Σε ότι αφορά την σεισμική διέγερση το φαινόμενο κάποια στιγμή θα σταματήσει. Είναι σαφέστατο ότι η σεισμική δράση δεν έχει επηρεάσει το ηφαίστειο του νησιού». Όπως εξηγεί, δεν καταγράφεται κάποια μεταβολή των παραμέτρων, από το λεγόμενο σημείο ηρεμίας, που να εγείρουν ανησυχία. Δεν υπάρχει κάποια διέγερση στον γήινο φλοιό, μεταξύ Νισύρου, Γυαλιού και Κω, που να σηματοδοτεί μελλοντική έκρηξη. Τα σεισμικά γεγονότα περιορίζονται σε ένα τεκτονικό ρήγμα, χωρίς να μετακινούνται προς την Νίσυρο. Επίσης, οι ατμίδες παραμένουν στο ίδιο επίπεδο και δεν υπάρχει αλλαγή στην θερμοκρασία των θερμών πηγών και στην σύσταση των αερίων.

Αντιθέτως στο Λα Πάλμα, στα Κανάρια νησιά, υπάρχει διαρκής παραγωγή μάγματος με εκροή τεραστίων όγκων λάβας, που μέσω των ρηγμάτων φτάνει στην επιφάνεια. Το καλό με τέτοια ηφαίστεια είναι ότι δεν προκαλούν ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο συνέπειες, στην γεωγραφία και την οικονομία των νησιών, σημειώνει ο κ. Βουγιουκαλάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος