Βρώσιμα έντομα ως ζωοτροφές (Video)

Σαν «μανιτάρια» ξεπηδούν τα τελευταία χρόνια, και στην Ευρώπη, οι εταιρείες εκτροφής εντόμων για την παραγωγή εντομάλευρων. Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία είναι στην πρωτοπορία και οδηγούν τις εξελίξεις, ωστόσο σημαντικότατη δραστηριότητα υπάρχει και σε χώρες του νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Αν κι η προοπτική αξιοποίησης εντόμων για την παραγωγή ζωοτροφών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, απασχολούσε επί σειρά ετών την ερευνητική κοινότητα, η εξέλιξη που «πυροδότησε» το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρήσεων για τον κλάδο, ήρθε το 2017. Το Μάιο εκείνης της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άναψε το πράσινο φως» για τη χρήση εντόμων στις ιχθυοτροφές.

Η «σφραγίδα» της Κομισιόν στη δραστηριότητα την κατέστησε πολλά υποσχόμενη για τις επιχειρήσεις και ως αποτέλεσμα οδήγησε σε κύμα νέων επενδύσεων, οι οποίες σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ στην Ευρώπη, χωρίς να συμπεριληφθεί η συνεισφορά από τα ερευνητικά έργα που αναπτύσσονται γύρω από το αντικείμενο.

Το 2021 αναμένεται να είναι μια ακόμα χρονιά-ορόσημο για τον κλάδο της εκτροφής εντόμων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την επέκταση της χρήσης τους και σε άλλες ομάδες εκτρεφόμενων ζώων, με έμφαση στην πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία. Και ποιος ξέρει τί άλλο επιφυλάσσει το μέλλον, αφού μόλις προσφάτως η EFSA χαρακτήρισε ως ελάχιστα τα ρίσκα για την υγεία των ανθρώπων από την κατανάλωση εντόμων.

Στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη όσο στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε σχέση με την εκτροφή εντόμων. Πολύ σημαντική δραστηριότητα στο πεδίο αυτό αναπτύσσει από το 2014 το εργαστήριο εντομολογίας και γεωργικής ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου απασχολούνται περίπου 30 μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Η ομάδα εκτρέφει εργαστηριακά και ερευνά 30 είδη εντόμων, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι εδώδιμα κι ανήκουν στην 7άδα που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Η έρευνα τους έχει τύχει σημαντικής χρηματοδότησης από την ΕΕ, το ΕΣΠΑ και άλλους φορείς, ενώ τα αποτελέσματά της είναι λίαν ελπιδοφόρα κι έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον φορέων κι εταιρειών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Αθανασίου η αξιοποίηση των εντόμων στη διατροφή ήταν κοινό μυστικό σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική και πλέον η Ευρώπη βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο. Η όλη στρατηγική της Ε.Ε. είναι να μειωθούν  ταπαράγωγα σόγιας που χρησιμοποιείται για τις ζωωτροφές και έντομα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και άλλα καλά διατροφικά στοιχεία.

Το πανεπιστήμιο επιχειρεί να καταρτίσει πρωτόκολλα για τη μαζική και αποδοτική εκτροφή εντόμων, όπως συμβαίνει με κοτόπουλα, βοοειδή και άλλα είδη εκτροφής.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qEh61WAyhrw[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος