Βρετανία: Ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία ο Μπόρις Τζόνσον

Ξεκινά επίσημα σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την υπόσχεση να «εκπληρώσει το Brexit» σε αντίθεση με τον βασικό του αντίπαλο, τον οποίο συνέκρινε με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν. 

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου αφού το Κοινοβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τρία χρόνια βαθιά διαφωνίας αναφορικά με το Brexit που έχει πλήξει την πίστη των επενδυτών στη σταθερότητα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας και έχει ζημιώσει τη διεθνή θέση της Βρετανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, αλλά οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι το κλίμα είναι ασυνήθιστα ευμετάβλητο. Οι έρευνες έδειχναν ότι η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, είχε τεράστιο προβάδισμα για τις πρόωρες εκλογές του 2017, στις οποίες απλά εξανεμίστηκε η κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία.

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας στην κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ, θα ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ αργότερα θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, μετά την εκδίωξη του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Γιούνκερ: Μη ρεαλιστική η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκρινε σήμερα, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η πρόταση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ δεν είναι «ρεαλιστική».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να προτείνει Ευρωπαίο επίτροπο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να του ζητήσει να παρουσιάσει έναν υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν, που ευελπιστεί ότι η Κομισιόν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, «κάλεσε τον κ. Τζόνσον να προτείνει ένα ή περισσότερα ονόματα υποψηφίων της Βρετανίας» και τον ενθάρρυνε να παρουσιάσει γυναίκες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, προτού αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή, ωστόσο η ημερομηνία του Brexit αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή:ΕΡΤ,Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος