Βρετανία: Τρίτη δόση εμβολίου σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Ανοίγει ο δρόμος για τον άμεσο ενισχυτικό εμβολιασμό των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. 

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) ανακοίνωσε την επίσημη θέση της για απαραίτητη τρίτη δόση εμβολίου στα άτομα με “έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα”.

Η τρίτη δόση προτείνεται να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 12 ετών που είχαν σοβαρή ανοσοκαταστολή πριν από την πρώτη ή την δεύτερη δόση.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με λευχαιμία, προχωρημένο HIV και πρόσφατες μεταμοσχεύσεις οργάνων. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα άτομα αυτά μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλήρως στον εμβολιασμό και επομένως να είναι λιγότερο προστατευμένοι από τον ευρύτερο πληθυσμό.

“Γνωρίζουμε ότι άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις που τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στο COVID-19 μπορεί να έχουν λάβει λιγότερη προστασία από τον ιό από δύο δόσεις εμβολίου.”

“Το NHS θα επικοινωνήσει με τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν τις ανάγκες τους και θα κανονίσει ένα ραντεβού για μια τρίτη δόση όπου είναι κλινικά κατάλληλο”, είπε ο Υπουργός υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Το JCVI εξακολουθεί να εξετάζει τα πιθανά οφέλη των ενισχυτικών εμβολίων και για τον υπόλοιπο πληθυσμό και περιμένει περαιτέρω στοιχεία για να ενημερώσει προς αυτήν την απόφαση.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη δοκιμή OCTAVE έδειξαν ότι σχεδόν όλοι όσοι ήταν ανοσοκατασταλμένοι παρουσίασαν ανοσολογική απόκριση μετά από 2 δόσεις, όπως υποδεικνύεται είτε από αντισώματα είτε από Τ κύτταρα. Ωστόσο, περίπου στο 40% των ανθρώπων, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν χαμηλά.

Τα άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά εάν προσβληθούν από τον COVID-19.

Ο καθηγητής Wei Shen Lim, πρόεδρος της ανοσοποίησης COVID-19 για το JCVI, είπε:

“Θέλουμε τα άτομα με σοβαρά κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν προστασία από τον COVID-19 μέσω του εμβολιασμού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε να έχουν μια τρίτη δόση εμβολίου, πάνω από τις αρχικές 2 δόσεις τους, καθώς ελπίζουμε ότι αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων, όπως η νοσηλεία και ο θάνατος.”

Το JCVI συμβουλεύει ότι για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, να χορηγηθούν για την τρίτη δόση είτε τα εμβόλια COVID-19 Moderna είτε Pfizer-BioNTech. Για όσους είναι ηλικίας 12 έως 17 ετών, προτιμάται το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος