Βρετανία: Πυρετός Διπλωματίας και Αύξηση Αμυντικών Δαπανών

Σήμερα Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα καλωσορίσει τον Καναδό Πρωθυπουργό Τριντό και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι ηγέτες θα επισκεφθούν τη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) για να συναντήσουν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τη διεξαγωγή κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι τρεις Πρωθυπουργοί θα συνεδριάσουν σε χωριστές διμερείς συναντήσεις αλλά και σε κοινή τριμερή συνάντηση. Θα υπάρξει επίσης κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ενημέρωσης της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, την Κυριακή, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με δυτικούς συμμάχους για να παράσχει «περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» στο Κίεβο, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Αύξηση Δαπανών Άμυνας

Την αύξηση των αμυντικών δαπανών ζητούν ο Λόρδος Φροστ, πρώην υπουργός Brexit, και ο Σερ Μάικλ Φάλον, πρώην υπουργός Άμυνας, μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας και της Γερμανίας ότι προχωρούν με αυξήσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γράφοντας στην Τέλεγκραφ, ο Λόρδος Φροστ προειδοποιεί ότι «θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα στην άμυνα και αυτό σημαίνει δύσκολες επιλογές».

Ο σερ Μάικλ Φάλον, ο οποίος υπηρέτησε στα υπουργικά συμβούλια του Ντέιβιντ Κάμερον και της Τερέζα Μέι, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα, ότι η αύξηση των δαπανών είναι πλέον μονόδρομος, ενώ η «φιλοδοξία» μιας ολοκληρωμένης αναθεώρησης του Μπόρις Τζόνσον για την Ασφάλεια και την Άμυνα πρέπει να «συνοδεύεται με σημαντική περαιτέρω αύξηση» στη χρηματοδότηση.

Μέλη των Τόρις επιμένουν, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν αμέσως κατά τουλάχιστον 25% όταν επί του παρόντος είναι στο 2,2% του ΑΕΠ όταν ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας Τζούλιαν Λούις ανεβάζει το ποσοστό στο 3%.

ανταπόκριση από Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος