Βρετανία: Νόμος του κράτους το κείμενο που προβλέπει παράταση της διαδικασίας του Brexit (video)

Το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έλαβε είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η Μέι έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναβολή έως τις 30 Ιουνίου, αίτημα που θα εξετασθεί αύριο κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και θα πρέπει να γίνει δεκτό ομοφώνως από τους 27 ηγέτες των χωρών μελών.

Αναζητώντας στηρίγματα, η Τερέζα Μέι μετέβη στο Βερολίνο για συνάντηση με την Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται και στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει νέα καθυστέρηση του Brexit, αν η Τερέζα Μέι δεν παρουσιάσει “ξεκάθαρο” και “αξιόπιστο” σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

“Παράταση υπό αυστηρές προϋποθέσεις”

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε σήμερα ότι “πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για τον λόγο που χρειάζεται η καθυστέρηση και για το πώς τελικά θα διευκολυνθεί μια συμφωνία”, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σαφώς “προτιμά μια συμφωνία”.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η σημερινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. “Αναμένουμε, επιτέλους, σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα”, προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι μια μεγαλύτερη παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από “πολύ σκληρά κριτήρια”. Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πολύ “απογοητευτική κατάσταση”, είπε.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι ανέφερε από την πλευρά του ότι ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία είναι “πάντα μια πιθανότητα”, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχουν πιθανότητες να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μια παράταση.

“Είναι προς το συμφέρον των Ολλανδών να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο”, είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ.

«Flextension»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αρνηθεί να δώσουν στο Λονδίνο διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου εξαιτίας της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται πλέον για την ψηφοφορία των ευρωεκλογών, ελπίζει πάντα ότι θα έχει επιτύχει συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου ώστε να υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει στις εκλογές, οι οποίες «στην περίπτωση αυτήν θα ακυρωθούν», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  προτείνει «ευέλικτη» αναβολή το πολύ ενός έτους.

«Κανείς δεν αντιτίθεται πραγματικά στην «Flextension» του Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε διπλωμάτης που συμμετείχε σε σύσκεψη των εκπροσώπων των 27 την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

“Τραγική ειρωνεία”

Για τη ειρωνεία της υπόθεσης, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακοινώσει χθες το βράδυ ότι θα οργανώσει την ψηφοφορία των ευρωπαϊκών εκλογών στις 23 Μαΐου, τρία σχεδόν χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 που αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την υποβολή του νομοσχεδίου, δήλωνε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η έγκρισή του πρέπει να ερμηνευτεί ως υποστήριξη προς την πρωθυπουργό να κλείσει συμφωνία.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος