Η Nilma Teles de Freitas, μια 80χρονη συνταξιούχος δασκάλα στη Βραζιλία, που διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, λέει πως έπεφτε συνέχεια.
Αυτό άλλαξε όταν άρχισε να παρακολουθεί ένα μάθημα καποέιρα στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με τη νευροεκφυλιστική αυτή ασθένεια.
Μια νέα ζωή μέσα από την καποέιρα
Η καποέιρα είναι μια πρακτική κίνησης που προήλθε μέσα από τις μεγάλες κοινότητες σκλάβων στη Βραζιλία, όπου σχεδόν 5 εκατομμύρια απαχθέντες Αφρικανοί αποβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου που ξεκίνησε τον 16ο αιώνα.
Θεωρείται τόσο πολεμική τέχνη όσο και χορός, συνδυάζοντας τελετουργία, άσκηση, πνευματικότητα και μουσική.
«Η καποέιρα μου δίνει ελευθερία να δουλέψω το σώμα μου. Τι μπορώ να κάνω. Τι δεν μπορώ. Ώστε να έχω ισορροπία και μια πιο άνετη ζωή», είπε η Teles de Freitas σε ένα πρόσφατο μάθημα.
Ασκούμενη εδώ και αιώνες από Αφροβραζιλιάνους, η καποέιρα έχει έκτοτε γίνει δημοφιλής παγκοσμίως. Η UNESCO την αναγνώρισε το 2014 ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η δύναμη της κοινότητας και η θεραπευτική κίνηση
Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2018 με τη φυσιοθεραπεύτρια Rosimeire Peixoto, 60 ετών, η οποία εκείνη την περίοδο παρακολουθούσε μαθήματα καποέιρα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Αφού δούλεψε με πολλούς ασθενείς με Πάρκινσον, είπε ότι πείστηκε πως η καποέιρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων τους.
Η νόσος του Πάρκινσον έχει ποικίλα συμπτώματα, και εκτός από δυσκολίες ισορροπίας, κάποια συνήθη είναι βραδυκινησία, τρόμος και σκυφτή στάση. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίζουν άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και ναυτία.
«Μου ήρθε η ιδέα αφού διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι η εναλλαγή και των δύο χεριών στο κινητό τηλέφωνο διεγείρει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου», είπε. «Και ως φυσιοθεραπεύτρια με νευρολογικούς ασθενείς, μου έλειπαν ασκήσεις που να τους παρακινούν».
Μια πρωτοβουλία για τους ασθενείς με Πάρκινσον
Το πρότζεκτ της Peixoto ονομάστηκε «Parkinson na ginga» — ή «Πάρκινσον στο λίκνισμα», αναφορά στο πρώτο ρευστό, ρυθμικό βήμα που μαθαίνουν οι μαθητές καποέιρα. Πλέον κάνει μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα στο Progress Foundry, ένα πολιτιστικό κέντρο στο κέντρο του Ρίο, δίπλα σε έναν διάσημο λευκό υδραγωγείο του 18ου αιώνα και περιτριγυρισμένο από φοινικόδεντρα.
Η καποέιρα βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, του συντονισμού και της δύναμης, με τη μουσική να χαλαρώνει τα σφιγμένα σώματα, λέει η Peixoto.
«Στον κύκλο της καποέιρα συμβαίνουν πολλά. Νιώθουν τη δόνηση, την ενέργεια, δίνουν προσοχή στη μουσική και στον παρτενέρ για να αποφύγουν τα χτυπήματα» αλλά και στον εαυτό τους, είπε.
Σε ένα πρόσφατο μάθημα, η Peixoto περπατούσε ανάμεσα στους μαθητές, τοποθετώντας ένα απαλό χέρι στην πλάτη τους για ισορροπία, επαναλαμβάνοντας υπομονετικά τις κινήσεις και δίνοντας ενθαρρυντικά λόγια.
Ο Antônio de Azevedo, που διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν λίγα χρόνια, είπε πως δυσκολευόταν να σταθεί όρθιος. Αλλά από τότε που ξεκίνησε την καποέιρα, η σταθερότητά του επέστρεψε.
«Είναι το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί ποτέ», είπε ενώ συμμετείχε σε ένα μάθημα καποέιρα με περίπου 10 άτομα, όλα με Πάρκινσον.
Η Peixoto προσπαθεί να κάνει τα μαθήματα διασκεδαστικά και κοινωνικά — συχνά προτείνει έναν ομαδικό χορό σάμπα στο τέλος του μαθήματος και συχνά φέρνει κέικ για να το μοιραστούν.
Η Teles de Freitas, η συνταξιούχος δασκάλα, λέει πως αγαπά τη συντροφικότητα της τάξης.
«Είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον», είπε. «Το να νιώθεις και να μιλάς με φίλους σου δίνει δύναμη».
Θυμάται ότι όταν έλαβε τη διάγνωση, έφυγε από το ιατρείο κλαίγοντας, τρομοκρατημένη για το μέλλον.
«Σήμερα χαμογελώ», είπε. «Καταφέρνω να ζω. Καταφέρνω να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους. Καταφέρνω να είμαι ευτυχισμένη».
Πηγή: The Associated Press | Μετάφραση – Επιμέλεια: Νικόλαος Πάντος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος