Προϋπολογισμός: Κατατέθηκε στη Βουλή, ψηφίζεται στις 18 Δεκεμβρίου – Ανάπτυξη κατά 6,9 το ’21 & 4,5% ’22

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022, ο οποίος εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου ενώ προγραμματίστηκε να ψηφιστεί, από την ολομέλεια της Βουλής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση τα συνολικά έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με το προσχέδιο (λόγω της μεγαλύτερης μεταβολής του ΑΕΠ), όσο και οι δαπάνες. Συνολικά τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το προσχέδιο κατά 617 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κατά 1,3 δισ. ευρώ

Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά (πιο υψηλά κατά 536 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο), λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίζεται στο 6,9 για το 2021  και  στο 4,5% για το 2022. Επίσης οι Επενδύσεις για φέτος θα φτάσουν στο 11% ενώ για το 2022 αναμένεται να διπλασιαστούν αγγίζοντας το 21,9%. Οι εξαγωγές θα φτάσουν για την ίδια χρονιά στο 11,1% και η ανεργία θα μειωθεί το 2022 στο 14,2% έναντι 15,9% που προσδιορίστηκε για το 2021

Παράλληλα αποτυπώνεται η πρόβλεψη για μεγάλη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ και στο 1,4% σε πρωτογενές επίπεδο (χωρίς τόκους). Οι δημοσιονομικές προβλέψεις στηρίζονται στην παραδοχή επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα μέρος των έκτακτων δαπανών της πανδημίας αναμένεται να επαναληφθεί το 2022.

Ας σημειωθεί ότι  ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βασικούς κινδύνους την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως στην ενέργεια.

Ενημερώνοντας το Σώμα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι καταθέτει τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2022 και την εισηγητική του έκθεση, την έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, εκθέσεις των γενικών διευθυντών του ΓΛΚ, φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ετήσια έκθεση ελέγχου της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων του ΓΛΚ, καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν 4270/2014 όπως αυτό ισχύει.

Ενημέρωσε επίσης ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού συνοδεύεται και από την ειδική έκδοση του προϋπολογισμού επιδόσεων ΟΕ 2022.

Παραλαμβάνοντας «σε σύγχρονη τεχνολογικά μορφή» τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, παρατήρησε ότι η κασετίνα έχει μια καταπληκτική απεικόνιση του κτιρίου του ΓΛΚ, «ενός κτιρίου που χτίστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου από τον Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, που θεωρείται στοιχείο του Αθηναϊκού Εκσυγχρονισμού […] σε μια περιοχή όπου υπήρχε το καφενείο Γαμβέτα, ένα είδος μικρής Βουλής» της εποχής. Όπως προσέθεσε ο κ. Τασούλας, ο Λαζαρίδης ήταν ο αρχιτέκτων που διαμόρφωσε την πρόσοψη Βουλής, ήτοι το ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Τέλος, ο κ. Τασούλας ενημέρωσε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών θα διεξαχθεί σε 4 συνεχείς συνεδριάσεις από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια, η συζήτηση στην ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 14/12/2021 και θα ολοκληρωθεί στις 18/12/2021, έως τις 12 μεσάνυχτα, με την ψήφισή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος