Βουλή: Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην τροπολογία του σχεδίου εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ (video)

Τα ομαδικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία έχουν ταχθεί κατά της τροπολογίας και ζητούν να μην προχωρήσουν οι απολύσεις.

Βουλή: Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην τροπολογία του σχεδίου εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ (video)
(EUROKINISSI)

Ο χορός των επιθέσεων άρχισε από το Κ.Κ.Ε. και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του, Νίκο Καραθανασόπουλο, που ζήτησε σε όλους τους τόνους την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία όπως είπε οδηγεί σε κλείσιμο  τη ΛΑΡΚΟ.  Αμέσως μετά ακολούθησαν και οι εκπρόσωποι  όλων των κομμάτων. Ο Ε. Τσακαλώτος, η κυρία Ν. Γιαννακόπουλου,  ο Κ. Χήτας και ο  Κλ. Γρηγοριάδης, οι οποίοι καυτηρίασαν τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Από την πλευρά της Ν.Δ  ο Γ. Βρούτσης  τόνισε ότι αυτή η τροπολογία  είναι ένα νομοθετικό βήμα έτσι ώστε να υπάρξει εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ ενώ υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας  σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έφερε την τροπολογία εν κρυπτώ και απάντησε στις αιτιάσεις περί κακής νομοθέτησης τονίζοντας ότι μετά το πέρας των επιτροπών Οικονομικών υποθέσεων τότε και κατατέθηκε η τροπολογία  με στόχο την εξυγίανση της εταιρείας.

Με την τροπολογία προβλέπεται :

α. Δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων, λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από Ελληνικό Δημόσιο.

β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για διάστημα που λειτουργεί ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς το σκοπό συνέχισης λειτουργίας επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από Ε.Δ.

γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ΛΑΡΚΟ, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η β΄φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τη διάθεση των μεταλλείων από την εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής προστασίας για το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας».

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, ποσού έως εννέα εκατομμυρίων διακοσίων είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (9.224.000) ευρώ, στην εταιρεία «Ellinair ΑΕ», για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 ζημιάς που υπέστη. Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Υπηρεσίες προσχολικής αγωγής

Την καθιέρωση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης οικογενειών, ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, προβλέπει άλλη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν επίσης την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ΑμεΑ σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες θα παρέχονται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, εκτός σχολικού ωραρίου. Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται — συμπληρώνονται ρυθμίσεις για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για νέους από δεκαοκτώ (18) έως είκοσι εννέα (29) ετών χωρίς προϋπηρεσία, με την ονομασία «Πρώτο Ένσημο», υπό τους ειδικώς προβλεπόμενους όρους, για τους πρώτους έξι (6) μήνες από την πρόσληψή τους.

Συγκεκριμένα:

α. Το ύψος της χορηγούμενης επιδότησης θα ανέρχεται πλέον σε τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών [από χίλια διακόσια (1.200) ευρώ που ίσχυε) για κάθε θέση εργασίας και θα καταβάλλεται ως εξής:

– ποσό χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο,

– ποσό χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος