Οι εισαγγελικές αρχές του Σαράγεβο ξεκίνησαν έρευνα για την κακοποίηση ανηλίκων με ειδικές ανάγκες σε ένα κρατικό ίδρυμα της Βοσνίας, αφού μια βουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τα παιδιά δεμένα σε κρεβάτια και καλοριφέρ.
The name of this center, operated by the state, is “Pazarić”, situated near the capital of Bosnia and Herzegovina, ‘home’ to mentally challenged patients, mostly children. @hrw @UNICEF @UNICEFBiH https://t.co/vGwCCcZRdy
— Ika Ferrer Gotić (@IkaFerrerGotic) November 20, 2019
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Σχεδόν 2.000 έχουν υπογράψει μια καταγγελία που απευθύνεται στον εισαγγελέα και αφορά την φερόμενη κακοποίηση των παιδιών στο ίδρυμα Πάζαριτς, κοντά στο Σαράγεβο, όπου φιλοξενούνται 350 ανήλικοι.
After hundreds of #Sarajevo residents gathered in front of #Bosnia‘s Federation Govt to protest agst inhumane treatment of mentally challenged #children in #Pazaric home, few reps were invited to meet the officials pic.twitter.com/PWcW3mqPA9
— N1english (@N1info) November 21, 2019
Οι φωτογραφίες και το βίντεο που τράβηξε η βουλευτής σε διάστημα ενός έτους σοκάρισαν την κοινωνία της Βοσνίας: τα παιδιά φέρουν χειροπέδες –μερικές φορές με τα χέρια στην πλάτη– ενώ τα πόδια τους είναι δεμένα με σχοινί στο καλοριφέρ ή στο κρεβάτι τους, ώστε να μην μπορούν να κινηθούν.
Ο διευθυντής του ιδρύματος, ο Ρετζέπ Σάλιτς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάιο, ισχυρίσθηκε ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν τραβηχτεί στο διάστημα που ασκεί εκείνος τα καθήκοντά του. Μάλιστα και ο ίδιος είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο την «εγκληματική» συμπεριφορά της προηγούμενης διεύθυνσης.
O Βρετανός πρεσβευτής στη Βοσνία Matt Field με ανάρτησή του στο twitter δηλώνει συγκλονισμένος από την αντιμετώπιση των παιδιών.
Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi. A vidjeti ovo danas, na Medjunarodni dan djeteta, je još gore. https://t.co/5qzLbLOhIo
— Matt Field (@MattFieldUK) November 20, 2019
Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, διαδήλωσαν έξω από την έδρα της κροατομουσουλμανικής κυβέρνησης της Βοσνίας. «Τι θα πρέπει ακόμη να αποκαλυφθεί για να αντιδράσει κάποιος; Πρέπει να δούμε κατεπειγόντως τι συμβαίνει και τις συνέβαινε εκεί πέρα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», είπε στο πλήθος ο Έντο Τσέλεμπιτς, ο εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων ενός άλλου ιδρύματος του Σαράγεβο.
Η βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Nasa Stranka, Σαμπίνα Τσούντιτς, που έδωσε τις φωτογραφίες στον Τύπο, τόνισε ότι τα παιδιά στο ίδρυμα αυτό ήταν θύματα μιας «τρομακτικής μεταχείρισης». Κάποιοι από τους τροφίμους υποχρεώνονταν να δουλεύουν στις ιδιωτικές ιδιοκτησίες της προηγούμενης διεύθυνσης, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «σύγχρονη δουλεία».
Hundreds are protesting in Sarajevo today over shocking images of alleged mistreatment of children in a govt-run care centre, which were shown to the public by Federation entity MP Sabina Cudic yesterday.
Full story to follow. pic.twitter.com/CsxuyzPmny
— Balkan Insight (@BalkanInsight) November 21, 2019
Μία και μοναδική νοσηλεύτρια είχε υπό την επίβλεψή της κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και 50 παιδιά. Σύμφωνα με την Τσούντιτς, οι ανήλικοι έμεναν δεμένοι έως και 14 ώρες την ημέρα. Από τους 149 εργαζόμενους στο ίδρυμα οι 27 ήταν… οικονομολόγοι και όχι έμπειροι φροντιστές.
Η Τσούντιτς εξήγησε ότι αποφάσισε να δώσει τις φωτογραφίες στη δημοσιότητα λόγω της απραξίας της κυβέρνησης, επειδή το πρόβλημα είχε επισημανθεί ήδη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από μια επιτροπή του κοινοβουλίου. «Η απόφασή μου (…) προέρχεται από την απελπισία και τη βαθύτατη απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημα και τους θεσμούς», είπε.
Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, διενεργείται έρευνα για τις καταγγελίες αυτές, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Φαντίλ Νόβαλιτς.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος