Βολιβία: Επεισόδια στη Σάντα Κρούς προκαλεί η σύλληψη του κυβερνήτη κατηγορούμενου για «τρομοκρατία»

Array

Συγκρούσεις πολιτών με την Αστυνομία προκάλεσε την Τετάρτη η σύλληψη του κυβερνήτη της περιφέρειας Σάντα Κρούς του Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της βολιβιανής αντιπολίτευσης.

Ο Καμάτσο συνελήφθη με εισαγγελική εντολή κατηγορούμενος για “τρομοκρατία” ως εμπλεκόμενος στο «πραξικόπημα» εναντίον του αριστερού πρώην προέδρου Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο του 2019.

Τα επεισόδια ξέσπασαν απο τη στιγμή της σύλληψης του στις συνοικίες του αστικού κέντρου της Σάντα Κρούς όπου υποστηρικτές του  απέκλεισαν δρόμους με μεγάλες πέτρες οχήματα, κομμάτια ξύλων. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά δεν έχει αναφερθεί κανένας σοβαρός τραυματισμός ως τώρα.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο γραφείο τοπικού εισαγγελέα, ενώ άλλοι κατέλαβαν τα δυο αεροδρόμια της πόλης, το Βίρου Βίρου (διεθνές) και το Ελ Τρομπίγιο (εσωτερικές πτήσεις), για να εμποδίσουν τη μεταγωγή του κυβερνήτη στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Βολιβία: Επεισόδια στη Σάντα Κρούς προκαλεί η σύλληψη του κυβερνήτη κατηγορούμενου για «τρομοκρατία»
TheSanta Cruz departmental prosecutor´s office burns as supporters of Luis Fernando Camacho, governor of the region of Santa Cruz, protest (AP Photo/Ipa Ibáñez)

Ο διευθυντής της εθνικής επιχείρησης αεροπορικών μεταφορών και αεροδρομίων, ο Έλμερ Πόσο, ανακοίνωσε πως οι πτήσεις ανεστάλησαν.

Ο  Καμάτσο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι υποκίνησε πραξικόπημα, προτιμά να μιλάει για λαϊκή εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019), που κατηγορούσε  ότι διέπραξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2019 για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο κυβερνήτης αντιμετωπίζει κατηγορίες και έρευνες για τον ρόλο του στον εξαναγκασμό του κ. Μοράλες σε παραίτηση, αλλά και για το ότι ενεθάρρυνε τις διαδηλώσεις στη Σάντα Κρους μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν κάπου 200 .

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια στους σημαντικότερους ηγέτες της βολιβιανής δεξιάς και ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξής της στο κοινοβούλιο, του κόμματος Creemos («Πιστεύουμε»), πίσω από το κόμμα Comunidad Ciudadana («Κοινότητα Πολιτών») του κεντροδεξιού πρώην προέδρου Μέσα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η αμερικανική διπλωματία είναι ενήμερη για τη σύλληψη και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Εδουάρδο ντελ Καστίγιο ανέφερε πως ο κ. Καμάτσο υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση και ότι η υγεία του είναι καλή και «σταθερή», απορρίπτοντας τη φημολογία πως ο κυβερνήτης τραυματίστηκε, όπως και τις καταγγελίες περί «απαγωγής» του, ή «πολιτικού διωγμού» του.

Ο βολιβιανός συνταγματολόγος Ισραέλ Κίνο δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας πως σε περίπτωση καταδίκης του, ο κ. Καμάτσο διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ως 20 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters,dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος