Εμβολιάζεται την Τρίτη ο Β. Πούτιν

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναλοίνωσε πως αύριο θα εμβολιαστεί κατά του Κορωνοϊού. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Ο εμβολιασμός είναι, φυσικά, μια εθελοντική επιλογή κάθε ατόμου, μια προσωπική απόφαση κάθε  Παρεμπιπτόντως, εγώ ο ίδιος σκοπεύω να το κάνω αύριο», είπε στο περιθώριο συνάντησης του. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί με ποιο από τα τρία ρωσικά εμβόλια θα εμβολιαστεί (Sputnik-V, EpiVacCorona, KoviCac). Παλαιότερα, ο Πούτιν είχε αναφέρει πως δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια δεν ήταν δοκιμασμένα για πολίτες της της ηλικίας του και πως σκόπευε να το πράξει σύντομα.

Στη Ρωσία, τα εμβόλια Sputnik V, EpiVacCorona και KoviVak βρίσκονται σε διάφορα στάδια δοκιμών.

Το Sputnik V είναι το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για την πρόληψη της λοίμωξης από κοροναϊό. Αναπτύχθηκε στο Gamaleya Center στη μελετημένη και επικυρωμένη πλατφόρμα ανθρώπινων αδενοϊικών φορέων. Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό, προστατεύει πλήρως από σοβαρές περιπτώσεις COVID-19. Κάθε Ρώσος μπορεί να εμβολιαστεί με το “Sputnik V”.

Το “EpiVacCorona” είναι το δεύτερο εγγεγραμμένο εμβόλιο της χώρας για την πρόληψη του COVID-19, που δημιουργήθηκε στο Κέντρο “Vector” του Νοβοσιμπίρσκ. Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό και δημιουργεί ανοσία μέσω της χρήσης τεχνητών συνθεμένων πεπτιδίων. Διακρίνεται επίσης από υψηλό βαθμό ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και θα εμφανιστεί σύντομα σε κυκλοφορία πολιτών και εκτός Ρωσίας.

Το τρίτο εμβόλιο δημιουργήθηκε στο Κέντρο Chumakov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημόνων με την ονομασία  “KoviVac” βασίζεται στον SARS-CoV-2 που σκοτώθηκε και, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει αποτελεσματικότητα όταν δοκιμάζεται σε εθελοντές. Πρόσφατα ξεκίνησαν και με αυτό το εμβόλιο οι εμβολιασμοί στη Ρωσιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος