Βιρτζίνια: Σφοδρή κριτική κατά Τραμπ για τήρηση «ίσων αποστάσεων» (video)

Πυρά από όλο το πολιτικό φάσμα δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς τήρησε ίσες αποστάσεις και δεν καταδίκασε ξεκαθαρά την άκρα δεξιά, αναφορικά με τις άγριες συμπλοκές στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε όλες τις μορφές βίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας άνδρας οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι 19 άνθρωποι. Σε εξέλιξη έρευνα από την αστυνομία της Βιρτζίνια και το FBI για τα φονικά επεισόδια. Επίσης, δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, κοντά στο σημείο των επεισοδίων, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

Αιματηρή ήταν η εξέλιξη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν το Σάββατο στην πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια σε συγκέντρωση ακροδεξιών.

Οδηγός έριξε το όχημά του σε συγκεντρωμένο πλήθος αντιδιαδηλωτών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 32χρονη γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι 19 άνθρωποι, οι πέντε από τους οποίους σοβαρά. Ο 20χρονος οδηγός συνελήφθη.

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ποιο ήταν το κίνητρο για το περιστατικό ωστόσο εισαγγελείς των ΗΠΑ και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας ξεκίνησαν έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων, ανέφερε το FBI.

Συνολικά, συνελήφθησαν τέσσερις άνθρωποι για τα βίαια επεισόδια.

Νωρίτερα είχαν ξεσπάσει επεισόδια μεταξύ των ακροδεξιών και των αντιδιαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλα 16 άτομα.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι Μακόλιφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε τη συγκέντρωση των λευκών εθνικιστών, όμως η απόφαση αυτή δεν σταμάτησε τη βία.

«Παρακαλώ πηγαίνετε στα σπίτια σας και μην ξανάρθετε», ήταν το μήνυμα του Μακόλιφ προς τους λευκούς εθνικιστές, το οποίο απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχει θέση για εσάς εδώ, δεν υπάρχει θέση για εσάς στην Αμερική», πρόσθεσε.

Η αναταραχή στο Σάρλοτσβιλ αποτελεί μια εσωτερική κρίση στον Τραμπ, με πολλούς από όλο το πολιτικό φάσμα να τον επικρίνουν επειδή καθυστέρησε να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό και, όταν το έκανε, απέφυγε να καταδικάσει σαφώς τους διαδηλωτές υπέρ της υπεροχής της λευκής φυλής που υποκίνησαν τα επεισόδια.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε όλες τις μορφές «βίας, μισαλλοδοξίας και μίσους» όταν μίλησε για τη βία στο Σάρλοτσβιλ, περιλαμβανομένων των «υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής, της KKK (Κου Κλουξ Κλαν), των νεοναζί και όλων των εξτρεμιστικών ομάδων».

Από την πλευρά της, η Ιβάνκα Τραμπ, κατήγγειλε την Κυριακή τον «ρατσισμό, την ανωτερότητα της λευκής φυλής και τους νεοναζί».

Εδώ και μέρες, είχε προγραμματιστεί διαδήλωση των ακροδεξιών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν στο Σάρλοτσβιλ κατά της απόφασης των τοπικών αρχών να απομακρύνουν άγαλμα του Στρατηγού Ρόμπερτ Λι, επικεφαλής του στρατού της Συνομοσπονδίας των Νοτίων στον εμφύλιο, υπέρμαχος της δουλείας.

Πηγές: Reuters, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Τουλάχιστον 3 νεκροί στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ – Βίαιες συμπλοκές (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ