Viral στο Twitter βίντεο παραπληροφόρησης κατά των μεταναστών στο Καλαί

Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει μετανάστες να μπλοκάρουν έναν δρόμο στο Καλαί, κοντά στο πέρασμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, έχει γίνει viral στο Twitter αφού το κοινοποίησε ένας ακροδεξιός Βρετανός πολιτικός.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον Paul Golding , ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Britain First, και έχει ήδη λάβει περισσότερες από 500.000 προβολές. Ο Golding ισχυρίζεται ψευδώς ότι δείχνει “παράνομους μετανάστες στο Καλαί να πετούν πέτρες για να σταματήσουν τα φορτηγά, ώστε να μπορούν να πηδήξουν στο πλοίο και να εισέλθουν κρυφά στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Κάθε χρόνο χιλιάδες αιτούντες άσυλο προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρυσι, σχεδόν 46.000 μετανάστες πέρασαν χρησιμοποιώντας μικρές βάρκες, ένα επικίνδυνο έως και θανατηφόρο ταξίδι για όσους το επιχειρήσουν.

Η γαλλική πόλη Καλαί και η Μάγχη έχουν γίνει σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Μια κρίση που συχνά εκμεταλλεύονται πολιτικά πρόσωπα και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βρετανική ακροδεξιά.

Το The Cube έκανε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων και βρήκε το αρχικό κλιπ στο Twitter. Χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2019 και δημοσιεύτηκε από ισραηλινό ειδησεογραφικό μέσο. Η μεταφρασμένη λεζάντα λέει: “Διαμαρτυρία της κοινότητας της Αιθιοπίας: Οι διαδηλωτές πετούν πέτρες στον κόμβο Gedera.”

Η Gedera είναι μια πόλη που βρίσκεται στο κέντρο του Ισραήλ. Ο Κύβος κατάφερε να εντοπίσει το σημείο όπου έγινε αυτή η διαμαρτυρία.

Το 2019, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων στο Ισραήλ, αφού ένας 19χρονος Ισραηλινός νεαρός Αιθιοπικής καταγωγής δολοφονήθηκε από αστυνομικό που ήταν εκτός υπηρεσίας. Ο θάνατος του άνδρα έφερε στο φως καταγγελίες για ρατσισμό και αστυνομική βία στο Ισραήλ.

Αυτό το συγκεκριμένο βίντεο στο Twitter είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά των μεταναστών από τη γαλλική ακροδεξιά το 2019. Η πόλη του Καλαί κίνησε ακόμη και νομικές διαδικασίες σε μια προσπάθεια να μηνύσει τον λογαριασμό που δημοσίευσε αρχικά το παραπλανητικό βίντεο το 2019.

Εν ολίγοις, ένα ακόμη παράδειγμα της δύναμης και του κινδύνου της παραπληροφόρησης, τόσο παρόν σήμερα.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος – Πηγή: Euronews, 20/4/2023

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος