Βελτιωμένη η εικόνα της πανδημίας

Με μόλις 28 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και σχεδόν μηδενικό το ιικό φορτίο στα λύματα, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να ξεπερνά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο του πανδημικού κύματος που σάρωσε το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, το άνοιγμα της οικονομίας και της εστίασης δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις. «Κάποιοι λαμβάνουν λάθος μήνυμα, από όσα ανακοινώνονται. Η αρμόδια επιτροπή και όλοι οι ειδικοί συστήνουν μάσκες σε κάθε περίπτωση συνωστισμού και δεν υφίσταται ζήτημα χαλάρωσης των μέτρων». Αυτό υπενθυμίζει και τονίζει ο Νίκος Kαπραβέλος, διευθυντής Β’  Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ο μόνος τρόπος για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο περιμένουν όλοι στα τέλη φθινοπώρου είναι ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τον κ. Kαπραβέλο. Και προσθέτει ότι «ο μη εμβολιασμένος είναι “η χαρά του κορωνοϊού”, γιατί εκεί σπάζει ο κύκλος της προστασίας». Εκείνος που έχει εμβολιαστεί βοηθά κυρίως τους άλλους να μην νοσήσουν. Μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά είναι πολύ εξασθενημένος και δεν προκαλεί βλάβες που επιβάλουν νοσοκομειακή παρακολούθηση και υπαγωγή σε ΜΕΘ.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί δεκάδες ΜΕΘ, οι δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος είναι περιορισμένες, διότι οι μονάδες δεν διαθέτουν το κατάλληλα στελεχωμένο προσωπικό. Αυτοί που έχουν προσληφθεί δεν πρόλαβαν ακόμη να εκπαιδευτούν όπως θα έπρεπε. Έχουμε μάθει πλέον τον ιό και γνωρίζουμε βασικούς κανόνες για να τον αντιμετωπίσουμε. Τα μέτρα υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων που είχαν ανακοινωθεί, δεν σταματούν. Πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, αναφέρει ο κ. Kαπραβέλος.

«Αναφερόμενος στην Κολομβιανή μετάλλαξη δηλώνει: «μας ανησυχεί, αλλά δεν μας εκπλήσσει. Πάνω από ένα εκατ. μεταλλάξεις έχουν καταγραφεί σε ένα χρόνο, και ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται γιατί αυτή είναι η φύση του. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί σταδιακά είναι ο εμβολιασμός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος