Βαρβιτσιώτης: Δεν ευθύνεται ελληνικό δεξαμενόπλοιο για τη θαλάσσια ρύπανση στο Ισραήλ

«Το ελληνικό πλοίο “Μινέρβα Ελένη” δεν θεωρείται πλέον ύποπτο για τη ρύπανση των ακτών του Ισραήλ μετά από έρευνα των ισραηλινών αρχών επί του πλοίου στην Ελλάδα» έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παραθέτει δημοσίευμα ισραηλινού μέσου με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ, στην οποία αναφέρεται ότι το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Μινέρβα Ελένη δεν ήταν η αιτία της διαρροής πετρελαίου που έπληξε μεγάλο μέρος των ακτών του Ισραήλ.

Όπως είχε ενημερώσει χθες η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, την επιθεώρηση του πλοίου πραγματοποίησε μια ισραηλινή ομάδα από το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος που έφτασε χθες το πρωί στην Αθήνα. Η ομάδα έχει την πλήρη συνεργασία των ελληνικών αρχών, τόνιζε στην ίδια ανάρτηση η πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την Ισραηλινή ομόλογό του, Τζίλα Γκάμλιελ, είχε εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της για το πρόσφατο τραγικό συμβάν θαλάσσιας ρύπανσης, ύστερα από διαρροή εκατοντάδων τόνων πετρελαίου από πλοίο, στα διεθνή ύδατα του Ισραήλ και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Διευρύνει τις έρευνες το Ισραήλ

Μετά την άρση των υποψιών για το ελληνικό δεξαμενόπλοιο το Ισραήλ ανακοίνωσε πως διευρύνει τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσει το πλοίο που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής του στη Μεσόγειο να γεμίσει από πίσσα, μια οικολογική καταστροφή που θα πάρει μήνες ή και χρόνια για να καθαριστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Χιλιάδες εθελοντές συγκεντρώνονται καθημερινά για να καθαρίσουν τους όγκους πίσσας από τις παραλίες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως κινητοποιεί χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τις προσπάθειες.

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην προσεγγίζουν τις πληγείσες περιοχές μέχρι νεωτέρας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μια καταστροφή. Επιβεβαιώνοντας το κόστος για την άγρια ζωή, ανήρτησαν φωτογραφίες χελωνών που είχαν καλυφθεί από πίσσα.

Το περιστατικό ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, την 11η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας, που καθιστούσε δύσκολο να διακρίνει κανείς την πίσσα που προσέγγιζε τις ακτές και να την αντιμετωπίσει ενώ έπλεε στη θάλασσα. Το πλοίο, διέπλεε σε απόσταση 50 χιλιόμετρων από τις ακτές. Εικόνες από τους δορυφόρους και η διαμόρφωση ενός μοντέλου κίνησης των κυμάτων βοηθούν στο να περιοριστεί η έρευνα.

Δέκα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή ερευνώνται, δήλωσε η υπουργός Γκίλα Γκάμλιελ.

Εάν καταφέρει να βρει το πλοίο, το Ισραήλ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του. Μία περίπτωση θα ήταν να μηνύσει τις ασφαλιστικές εταιρείες για την καταβολή αποζημίωσης, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη διαχείριση των οποίων θα χρειαστούν ενδεχομένως δεκάδες εκατομμύρια σεκέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος