Βαρκελώνη: Με λαμπρότητα εορτάστηκε από την Ελληνική Κοινότητα Καταλονίας η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Με μια άνευ προηγουμένου σε συμμετοχή και περιεχόμενο εκδήλωση, γιορτάστηκε στην Βαρκελώνη η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Το ΤΕΓ (Ελληνικό Σχολείο Μητρικής Γλώσσας), σε συνεργασία με την ελληνική Κοινότητα της Καταλονίας διοργάνωσαν ένα άρτιο πρόγραμμα στα πρότυπα του ελληνικού δημόσιου σχολείου, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους μαθητές του δημοτικού, οι οποίοι μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρουσίασαν τα ορόσημα και τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης. 

Συμμετέχοντας με ποιήματα, αφηγήσεις, ζωντανή μουσική επένδυση, χορωδία, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, τα παιδιά ήρθαν σε πλήρη επαφή μ᾽ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες πανανθρώπινες αξίες, όπως η ελευθερία. 

Μ᾽ένα υψηλού επιπέδου και οργάνωσης τελετουργικό, που τους έκανε να νιώσουν ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ταξίδεψαν μαζί με τους θεατές στο χρονικό του εθνικού ξεσηκωμού και πλημμύρισαν με ήχους και μελωδίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Institut Escola στο κέντρο της πόλης. 

Ήταν μια σπουδαία πρωτοβουλία, αλλά κι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία βοηθώντας παιδιά αποκομμένα από την καθημερινή ελληνική πραγματικότητα να ενισχύσουν την εθνική τους ταυτότητα και να προσεγγίσουν τις ρίζες τους. Ένα στοίχημα που κερδήθηκε χάρη στο μεράκι και την κατάθεση ψυχής των δύο δασκάλων (Χρύσα Ζαχαρούλη και Βαγγέλη Πρωτόπαπα), αλλά και στην τεράστια προσπάθεια των παιδιών που έχοντας στη διάθεση τους μόλις 2-3 ώρες την εβδομάδα, κατόρθωσαν να ετοιμάσουν μια λαμπρή γιορτή που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει εκείνες που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Μια γιορτή που γέμισε συγκίνηση τους παρευρισκόμενους κι έστειλε μήνυμα ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η δουλειά που γίνεται στο ΤΕΓ κρατάει ζωντανή τη φλόγα της Ελλάδας στις καρδιές της νέας γενιάς.

Στο ελληνικό σχολείο της Βαρκελώνης, το οποίο έπειτα από μεγάλες προσπάθειες ενισχύθηκε από φέτος και με δεύτερο δάσκαλο, φιλοξενεί 110 παιδιά προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αριθμός, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και την νέα σχολική χρονιά, αφού πρόκειται να ενσωματωθούν τουλάχιστον 15-20 νήπια, κάτι που σημαίνει ότι η ανάγκη για έναν νηπιαγωγό είναι πλέον μεγάλη. 

Η πρόεδρος (Μαρία Μήτρου) και το ΔΣ της Κοινότητας, οι Έλληνες που ζουν στην καταλανική πρωτεύουσα (περίπου 4.000) και φυσικά οι μικροί μαθητές, έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό πυρήνα που διαρκώς μεγαλώνει και σημειώνει υπερβάσεις. Οχι μόνο με την εκτέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά κυρίως με το παραγωγικό έργο της διδακτικής πράξης που τους προσφέρει ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος