Β.Συρία: Σφοδρές μάχες-Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη-Σε ρόλο ρυθμιστή η Ρωσία (video)

Οι μάχες μαίνονται μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Μανμπίζ και σε άλλες κομβικές κουρδικές πόλεις. Μετά την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη εντείνονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ενώ το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι στρατεύματά της περιπολούν στη γραμμή ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τον συριακό στρατό.

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

7η μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Βορειοανατολική Συρία. Μανμπίζ, Ρας Αλ Αίν και Κομπάνι τα τρία κρίσιμα μέτωπα.

Οι μάχες μαίνονται στην Ρας Αλ Αΐν. Παρά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας πως έχει τον έλεγχο της πόλης, οι Κούρδοι φαίνεται πως αντιστέκονται σθεναρά.

Μέσα στη Μανμπίζ μπήκαν τα συριακά στρατεύματα, σύμφωνα με τη Δαμασκό κι έγιναν όπως λέγεται δεκτοί με πανηγυρισμούς από τους κατοίκους. O τουρκικός στρατός αρνείται ότι ξεκίνησε την επίθεσή του στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη αλλά συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιοχή.

Η Ρωσία που πλέον προβάλλει ως ο απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων ανακοίνωσε πως στρατεύματά της έχουν δημιουργήσει μία περίπολο στα περίχωρα της Μανμπίζ μεταξύ των δύο στρατών. Ο απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία επισημαίνει πως δεν θα επιτρέψει μία τέτοια γενικευμένη σύγκρουση.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι έχουν αποχωρήσει από την περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, μετά τη συμφωνία με τους Κούρδους μαχητές, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης Τάμπκα, δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας και πολλές γέφυρες στον ποταμό Ευφράτη.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν κατηγόρησε «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

Την ίδια στιγμή, το Κομπάνι, για το οποίο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, έγινε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο πρόεδρος έλαβε τη δέσμευση από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι” τόνισε ο Μάικ Πενς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Αργότερα ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία και πως δεν “θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες”, αναφέροντας παράλληλα πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων. Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι έτοιμες οι εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 , δηλώνοντας “πως οι προσφορές καταφθάνουν”.

Οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας από τις ΗΠΑ

Ο Μάικ Πενς με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν σπεύδει στην Τουρκία, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον απαιτεί κατάπαυση του πυρός και επιβάλλει κυρώσεις οικονομικές κατά πρώην και νυν αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, ήτοι:

-Αύξηση των δασμών στο 50% στις εισαγωγές χάλυβα
-Πάγωμα των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης οικονομικές κυρώσεις εναντίον πρώην και νυν αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας Χ. Ακάρ, Εσωτερικών Σ. Σοϊλού και Ενέργειας Φ. Νονμέζ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πενς προειδοποίησε ότι έπονται νέες κυρώσεις εάν η Τουρκία δε σταματήσει την επίθεση.

Την ανάγκη επιβολής κυρώσεων επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: «Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

Διεθνής κατακραυγή για τις εκτελέσεις Κούρδων

Οι εικόνες αυτές, με τις εκτελέσεις Κούρδων– μεταξύ των οποίων και μια πολιτικός- από τους συμμάχους της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή όπως κι αυτές με τους εκτοπισμένους που αριθμούν πάνω από 160.000.

Μετά τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Τουρκία για εγκλήματα πολέμου.

Ο ΟΗΕ ανοίγει επίσης το ζήτημα να κατηγορηθεί η Άγκυρα για εγκλήματα πολέμου και ζητά ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, διαμηνύει ότι δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις, και μέσω της Wall Street Journal απειλεί με το προσφυγικό αν δεν λάβει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

“Είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ;” τόνισε ο Ερντογάν. Στο στόχαστρο τουρκικών εθνικιστικών δυνάμεων βρίσκεται ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος επέκρινε την  επιχείρηση στη Συρία λέγοντας ότι δεν είναι πηγή ειρήνης, αφού δεν χύνεται νερό αλλά αίμα.

Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων. Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους.

Από τα πυρά των Κούρδων σκοτώθηκαν στην επαρχία του Μαρντίν έξι Τούρκοι πολίτες και 15 τραυματίστηκαν, ενώ δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία. Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν σκοτωθεί 695 Κούρδοι.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες στρατός από 6.000 Τούρκους προωθείται προς το Μανμπιτζ.

Στις προθέσεις της Τουρκίας είναι να το ανακαταλάβει από τους Κούρδους αφενός αλλά και αφετέρου γιατί στην περιοχή έχουν φθάσει δυνάμεις του Συριακού στρατού.

Αύριο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ενημερώσει τη Βουλή για τις επιχειρήσεις.

Αυστηρό μήνυμα Πούτιν σε Άγκυρα

Σε επαφή είναι η Άγκυρα και το Κρεμλίνο αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ “η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να γίνει σύγκρουση Τουρκίας –Συρίας”.

Επιπρόσθετα, ο  ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στην Συρία “απαράδεκτη” και τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση “καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση” αποτρέποντάς την από μια τέτοια επιχείρηση στην Συρία.

Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει “ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας”.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.

Ρώσοι αστυνομικοί έχουν αναλάβει να περιπολούν μεταξύ των δυο στρατιωτικών δυνάμεων στην Συροτουρκική μεθόριο προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση.

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σταματούν ή περιορίζουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, ακολούθησαν Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Βρετανία, ενώ η Ιταλία δηλώνει ότι θα προωθήσει πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εξαγωγών προς την Τουρκία όπλων «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» στην επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Η απόφαση αυτή του Λονδίνου δείχνει «πως πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πολύ επικριτικοί και καταδικάζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του στην Ντάνουνινγκ Στριτ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Εξάλλου η Βουλγαρία κάλεσε τη γειτονική Τουρκία σήμερα να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση, λέγοντας πως η βία μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης. «Επιμένουμε πως οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας.

Αντίθετα η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέφρασε σήμερα τη στήριξή της στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. “Είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας ότι η Τουρκία σπρώχνει το μεταναστευτικό πρόβλημα προς την κατεύθυνση της Συρίας και όχι προς την Ευρώπη”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Η Α. Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό “το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί” στην επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, την οποία η Μαδρίτη καταδικάζει. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση “εκφράζει την καταδίκη της” για τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση και ζητεί από την Τουρκία να την τερματίσει”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου,Ρένα Δημητρίου,Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος