Β. Μητσόπουλος (Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών) στο Πρώτο: Η χειρότερη χρονιά μας από το 1954 -Αβέβαιο το μέλλον για τις εξαγωγές (audio)

«Η μείωση της παραγωγής είναι πάρα πολύ μεγάλη φέτος, αγγίζει δυστυχώς το 70%. Μας ανησυχεί και για τους παραγωγούς, για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα και εδώ θα θέλαμε τη στήριξη της Πολιτείας, αλλά μας ανησυχεί και μακροπρόθεσμα για το πόσες εμπορικές συμφωνίες θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε για το μέλλον», επεσήμανε ο Βασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος του συνεταιρισμού των κροκοπαραγωγών Κοζάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτός ο τοπικός «χρυσός» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών με βάση τα δεδομένα που κρατάμε από το 1954. Μεσοσταθμικά η παραγωγή ήταν γύρω στο μισό κιλό ανά στρέμμα και περισσότερο, αλλά φέτος δυστυχώς επαληθεύτηκαν όλες οι ανησυχίες και οι φόβοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσόπουλος. Οι παραγωγοί, μετά βίας θα μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, που είναι γύρω στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα. Όπως σημείωσε, με παραγωγές που είναι γύρω στα 200 γραμμάρια ανά στρέμμα, ο κάθε παραγωγός θα έχει έναν τζίρο γύρω στα 300 ευρώ. «Επομένως δεν είναι πως δεν θα έχουν εισόδημα φέτος, απλά «έχουν μπει» και λίγο μέσα» τόνισε.

800 οικογένειες ασχολούνται οργανωμένα με την παραγωγή του κρόκου στην Κοζάνη, που εξάγεται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και Ελβετία, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος.

Η αιτία της μείωσης της παραγωγής του κρόκου Κοζάνης, δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη φέτος, ο κ. Μητσόπουλος περιέγραψε πως τα άνθη του κρόκου βγαίνουν συνήθως όταν αρχίζουν να μικραίνουν οι μέρες, όταν πέφτει η θερμοκρασία, καθώς ουσιαστικά είναι ένα φθινοπωρινό φυτό. «Φέτος δεν είχαμε φθινόπωρο δυστυχώς στην Κοζάνη. Αντ’ αυτού είχαμε έντονη ηλιοφάνεια όλη την ημέρα και θερμοκρασίες που έφταναν τους 30 βαθμούς. Αυτό επηρέασε λοιπόν τον βιολογικό κύκλο του, μπερδεύτηκε και αντί να βγάλει άνθη ξεκίνησε την παραγωγική του διαδικασία, δηλαδή να πολλαπλασιάζεται» είπε ο κ. Μητσόπουλος, ενώ διευκρίνισε πως η υποστήριξη που ζητά από την πολιτεία, αφορά οικονομικές ενισχύσεις στους παραγωγούς. «Δεν θέλουμε να στηρίξει το συνεταιρισμό. Αν μπορέσει να αναπληρώσει ένα μέρος από το χαμένο εισόδημα των παραγωγών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού των κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος