Β. Μαρκής στο Πρώτο: Ποιοι ευθύνονται για τις διαρροές στοιχείων της δικογραφίας – Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ισοβίτες στην Ευρώπη (audio)

«Η εμπειρία μου λέει, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε διαρροή αποδεικτικού υλικού από δικογραφίες, αυτή προέρχεται από τους δικηγόρους», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Βασίλειος Μαρκής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την υπόθεση της στυγνής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά.

«Προσδιορίστε το χρόνο διαρροής. Οι αποκαλύψεις λεπτομερειών της δικογραφίας- στοιχεία από το ημερολόγιο κ.τ.λ – ήρθαν στην επιφάνεια όταν η υπεράσπιση του κατηγορουμένου έλαβε γνώση και πήρε αντίγραφα της δικογραφίας», τόνισε. «Δεν υπάρχει περίπτωση τακτικός δικαστής ή ανακριτής να καλέσει δημοσιογράφους, και όχι μόνο να τους πληροφορήσει, αλλά να τους χορηγήσει υλικό της ανάκρισης», διαβεβαίωσε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα ότι είχε κάνε πολλές έρευνες στο παρελθόν για περιπτώσεις διαρροών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκή, «στην Ελλάδα κατ΄ επανάληψη έχουν συμβεί τέτοιας βαρύτητας απεχθή εγκλήματα με θύματα κυρίως γυναίκες και δράστες συζύγους, μνηστήρες, είτε απλώς φίλους. Στην 40χρονη καριέρα μου, έχω χειριστεί 4 – 5 ανάλογες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και την περίπτωση του ανθρώπου που στραγγάλισε τη μνηστή του το 1987, την τεμάχισε και την πέταξε σε κάδους στην περιοχή της οδού Αχαρνών».

Στην υπόθεση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, επισήμανε πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είχε αποδεχθεί την άποψη του κατηγορουμένου περί αλλοδαπών δραστών. «Με βάση αυτό, ξεκίνησε μια ιστορία ότι το έγκλημα είναι εισαγόμενο. Κάποιοι θεσμικοί παράγοντες έλεγαν, μάλιστα, ότι έχει αλλοιωθεί η ποιότητα  του εγκλήματος λόγω της αθρόας εισόδου ξένων. Αυτή η εικόνα, αντιστράφηκε από την εξέλιξη, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί που εκτονώνονταν λέγοντας ότι είναι αλλοδαποί οι δράστες και Έλληνες δεν μπορούν να διαπράξουν ένα τέτοιο έγκλημα, αυτή τη στιγμή να έχουν στραφεί μετά μανίας εναντίον του κατηγορουμένου», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί αυστηροποίησης των ποινών, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους ισοβίτες στην Ευρώπη, αλλά το ζήτημα είναι ο χρόνος έκτισης της ποινής, καθώς συχνά αλλάζει ο νόμος για την αποφυλάκιση κρατουμένων, με στόχο την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Όπως είπε, στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβάλλονται πιο αραιά ισόβια δεσμά αλλά ο χρόνος έκτισης των καταδικασμένων είναι μεγαλύτερος, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ισχύει το αντίστροφο.

«Δεν τίθεται ζήτημα αυστηροποίησης του νόμου. Δεν πρέπει να αλλάζουν ρυθμίσεις που ισχύουν για δεκαετίες, εξαιτίας ενός συγκεκριμένου περιστατικού», τόνισε.

Έφερε, μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση που συγκλόνισε τη Νορβηγία, το 2011, με τη δολοφονία 84 ανθρώπων  από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 ετών, ενώ στην Ελλάδα η ίδια πράξη θα τιμωρούνταν με 84 φορές ισόβια. «Η εγκληματικότητα στη Νορβηγία, ποσοστική και ποιοτική, είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κύριος Μαρκής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος