Β. Κατσικανδαράκης στο Πρώτο: Αυξάνονται συνεχώς οι ροές από τα παράλια της Αφρικής-Περιμένουν χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα (audio)

«Η κατάσταση διαρκώς εντείνεται δηλαδή το φαινόμενο το μεταναστευτικό. Και η πίεση που μας ασκείται ειδικά στις πλάτες των λιμενικών και των στελεχών μας, είναι πλέον αφόρητη. Από τον Οκτώβριο που είχαμε τις πρώτες καραβιές μέχρι και τώρα βλέπω ότι είναι πολύ αυξητική η τάση, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Βασίλης Κατσικανδαράκης, Πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και συνομίλησε με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Μόνο σε 2,5 μήνες του 2024 είχαν καταφθάσει 1.300 άτομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσικανδαράκης συμπληρώνοντας το εξής «το 2013 έκλεισε με 16 περιστατικά και περίπου 790 με 800 μετανάστες. Τώρα, μέσα σε δυόμιση μήνες έχουμε 23 περιστατικά και 1.300 περίπου μετανάστες. Αλλά αυτό όμως, είναι μέσα σε δυόμιση μήνες και μιλάμε τώρα για τον χειμώνα. Από τώρα και στο εξής όμως, που θα είναι ο καιρός καλός και ενόψει καλοκαιριού, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει».

«Το λιμενικό στην Κρήτη είναι υποστελεχωμένο-Είμαστε στο 50% των δυνάμεων μας» σημείωσε έπειτα λέγοντας «η ανησυχία μας είναι αυτή βασικά γιατί η περιοχή μας, έτσι κι αλλιώς οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, περίπου στο 50% και καταλαβαίνετε με αυτό το βάρος τώρα στις πλάτες των στελεχών μας και οι υπηρεσίες θα καταρρεύσουν. Με άλλα λόγια, απέναντι στον πολίτη δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν όπως πρέπει και στην ασφάλεια που θα χρειάζεται για άλλα ζητήματα εκτός του μεταναστευτικού και συνάμα το προσωπικό είναι αδύνατο να καταφέρει να ξεπεράσει, να βγάλει αυτό τον όγκο».

«Στην Κρήτη και στη Γαύδο δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους-Αυξάνονται και οι ροές από τα παράλια της Αφρικής-Περιμένουν χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε εν συνεχεία της συνομιλίας τους διευκρινίζοντας αρχικά πως δυστυχώς, στην Κρήτη δεν υπάρχουν υποδομές και είναι ένα μεγάλο ζήτημα γιατί όπως καταλαβαίνουμε αν δεν υπάρχουν και σωστοί τρόποι φύλαξης τόσο για αυτούς τους ανθρώπους όσο και τα στελέχη του Λιμενικού αυτό δεν είναι σωστό ούτε και για αυτούς αλλά ούτε και για την ασφάλεια των ανθρώπων. Ερωτηθείς τέλος και για τη Γαύδο αν κινδυνεύει να γίνει η νέα «Λαμπεντούζα» επισήμανε «οι αριθμοί το λένε από μόνοι τους. Όταν ένα νησάκι μικρό που έχει το χειμώνα 30 με 40 κατοίκους και κατακλύζεται καθημερινά με εκατοντάδες κόσμο, όταν βλέπουμε μάλιστα ότι το τριήμερο το προηγούμενο είχαμε 5 περιστατικά στη δικιά μας περιοχή και άλλα δύο στο νότιο του Ηρακλείου. Και σας λέω είναι χειμώνας, άμα αρχίσει το καλοκαίρι τι θα γίνει; Και ξέρουμε ότι στα βόρεια παράλια της Αφρικής είναι χιλιάδες κόσμος που περιμένει (…). Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 10.000 κόσμος περιμένει να έρθει. Αν λοιπόν, δεν γίνει κάποια πολιτική συνεννόηση, όπως έχει γίνει τώρα με τη Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει πλέον το δρομολόγιο και ξέρουν ότι το καλοκαίρι πλησιάζει. Οπότε πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος