Β. Αρτινοπούλου στο Πρώτο: Ο φόβος είναι η κανονικοποίηση της βίας – Η βία πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας (audio)

«Ο φόβος είναι η κανονικοποίηση της βίας. Η βία πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας», επισήμανε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Βάσω Αρτινοπούλου, Επικεφαλής της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας Ανηλίκων και Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων.

Και συμπλήρωσε «Αυτό που με ανησυχεί και μας ανησυχεί είναι η κανονικότητα της βίας, η κανονικοποίηση της βίας. Αυτή λοιπόν, η «κανονικοποίηση» της βίας, ότι θεωρούμε τα βίαια περιστατικά ως κάτι φυσιολογικό, αυτό είναι λάθος. Η βία είναι η εξαίρεση. Δεν μπορεί να είναι ο κανόνας. Και αν μας απασχολεί κάτι σήμερα στα νέα παιδιά, είναι η λεκτική βία, ας υποθέσουμε, η ρατσιστική βία, η ρητορική μίσους και στο διαδίκτυο. Τη βλέπουμε πάρα πολύ συχνά εκεί. Και έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες. Δηλαδή, τα 69 μέτρα πρέπει να διαβαστούν και ως προς το προηγούμενο και ως προς το επόμενό τους. Είναι ένα συνεκτικό πλέγμα μέτρων, αλλά όλα αυτά μας ανησυχούν πάρα πολύ. Ξέρουμε ότι η ρητορική μίσους είναι ο προθάλαμος των εγκλημάτων μίσους. Και το μίσος μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε μορφή διαφορετικότητας (εθνική καταγωγή, φύλο, αγόρι, κορίτσι ή άλλη ταυτότητα, σεξουαλικός προσανατολισμός, μπορεί να οφείλεται στη διαφορετική εμφάνιση ή αν έχει κάποιος παραπάνω κιλά από το κοινωνικό πρότυπο, από τις νόρμες). Επομένως, αυτό νομίζω ότι είναι πολύ ανησυχητικό. Πιο συγκεκριμένα, η ρητορική μίσους και τα ρατσιστικά σχόλια».

Β. Αρτινοπούλου στο Πρώτο: Ο φόβος είναι η κανονικοποίηση της βίας – Η βία πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας (audio)
Βάσω Αρτινοπούλου, Επικεφαλής της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας Ανηλίκων και Καθηγήτρια Εγκληματολογίας

Δεν υπάρχει Αγία Οικογένεια – Αυτός είναι ένας μύθος, μια κατασκευή – Η οικογένεια είναι μια καθημερινή διαιτησία και διαμεσολάβηση

Ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε «Όταν έχουμε τόσα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, εκεί έχουμε ζήτημα. Δεν ξέρω αν είναι ανταγωνισμός, αν είναι άλλες παθογένειες, αν είναι ζήλειες ή άλλα ζητήματα. Αλλά με λύπη διαπιστώνουμε ότι η οικογένεια δεν είναι αυτή η ιδεολογική κατασκευή. Η Αγία Οικογένεια είναι ένας μύθος μάλλον που έχουμε στο μυαλό μας, μια κατασκευή. Η οικογένεια είναι ένα πεδίο καθημερινής διαιτησίας και διαμεσολάβησης για τις συγκρούσεις που υπάρχουν, διότι πραγματικά πρέπει να βρούμε έναν κοινό τρόπο συμβίωσης. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι, υπάρχει ένας κώδικας για να ονομασθεί οικογένεια. Έχουμε ρόλους που πρέπει να ασκηθούν σωστά και πρέπει το παιδί να τύχει και ορθής κοινωνικοποίησης. Αλλά προφανώς υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα. Και δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός. Είναι και πάρα πολλά άλλα. Και ο ανταγωνισμός ως ένα βαθμό υπάρχει και μεταξύ των αδελφών, αλλά ο ανταγωνισμός μπορεί να μετουσιωθεί σε θετικό πρόσημο, ότι εγώ θα κάνω περισσότερα πράγματα και αποδεικνύω μέσα από την αξία μου ότι είμαι καλύτερος. Δεν σημαίνει πάντα ότι είναι ένα εχθρικό περιβάλλον (…)».

Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει και να στηρίξει τα παιδιά – Το σημαντικό είναι η πρόληψη για να τα προστατεύσουμε

«Ο τίτλος της στρατηγικής και εκείνο το ενδιαφέρον είναι η πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων. Ουσιαστικά υποδηλώνει ο τίτλος ένα συσχετισμό ανάμεσα στην υποστήριξη των παιδιών θυμάτων που πρέπει, ως οργανωμένη πολιτεία πάντοτε να διαθέτει αυτή την προστασία των παιδιών-θυμάτων και ταυτόχρονα μέτρα πρόληψης αντεγκληματικής πολιτικής για την παραβατικότητα ανηλίκων. Μάλιστα, υποδηλώνει επίσης ότι ένα παιδί που μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης, το ενδο οικογενειακό του περιβάλλον ή άλλης μορφής εγκλήματος, αυτό το παιδί πρέπει η Πολιτεία να το αγκαλιάσει και να το υποστηρίξει και να του παρέχει γενική και ειδική στήριξη. Εάν δεν το κάνει αυτό, αυτά τα παιδιά που κουβαλούν τέτοια τραύματα είναι πολύ ευάλωτα στο να εμπλακούν σε παραβατικές συμπεριφορές. Άρα, αυτή είναι η φιλοσοφία μας ότι θέλουμε μέσα από την πρόληψη και να προστατεύσουμε τα παιδιά από ενδεχόμενη θυματοποίηση, αλλά και όταν έχουμε το πρόβλημα της παραβατικότητας ανηλίκων, να το δούμε με αυτό που λέμε ουσιαστική, φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη», κατέληξε η κα Αρτινοπούλου στο τέλος της συνομιλίας της με το δημοσιογράφο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος