Β. Αποστόλου στο Πρώτο: Περιμένουμε να ακούσουμε ότι “χάθηκε ο έλεγχος” (audio)

Γεννηθείς σε ένα χωριό δίπλα στην Αγ. Άννα, έχοντας μεγαλώσει μέσα στο δάσος και έχοντας σπουδάσει δασολόγος, ο πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Β. Εύβοιας, αλλά και για το πολιτικό κομμάτι σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι κάτοικοι περιμένουμε να ακούσουμε να ακούσουμε από την Πολιτική Προστασία, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι «χάθηκε ο έλεγχος της φωτιάς», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

«Η αδυναμία στο να επέμβουν άμεσα είχε ως αποτέλεσμα την αστραπιαία επέκτασή της. Τότε φάνηκαν οι υπόλοιπες αδυναμίες, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού στην καταστολή. Μια πορεία της φωτιάς από θάλασσα σε θάλασσα, από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο, έφτασε σε ένα σημείο να περιβρέχεται η φωτιά από θάλασσα αυτή την ώρα. Οι αδυναμίες της εναέριας καταστολής, ειδικά όταν εμποδίζουν οι συνθήκες, το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, εκεί μπαίνει ένας προβληματισμός, ότι δεν μπορούν να επαφίενται όλα στην εναέρια καταστολή. Δεν πρέπει να δώσουμε ένα ιδιαίτερο βάρος σε αυτό που λέγεται πρόληψη, που είναι το σημαντικότερο απ’ όλα;».

Το τι συνέβη τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασαν οι φωτιές, τουλάχιστον όσο αφορά στο θέμα της πρώτης επέμβασης είναι κάτι που θα το δούμε, είπε ο κ. Αποστόλου, γιατί πρόκειται για στιγμές. Από την ώρα όμως που πλέον διαμορφώθηκαν συνθήκες που κατέστησαν αναγκαία την αποστολή εναέριων μέσων και φώναζαν γι’ αυτό κάτοικοι, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, στην διαχείριση της εναέριας πυρόσβεσης δεν υπήρξε ανταπόκριση τέτοια ανάλογη των κινδύνων που υπήρχαν στις περιοχές, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν ο ίδιος ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής την κρίσιμη περίοδο, επικαλείται ότι δεν είχε καμία επίβλεψη και πληροφόρηση για το τι γινόταν στην Βόρεια Εύβοια, τι να πούμε. Ο βασικός συντονισμός δεν είχε εικόνα. Το τι έγινε θα πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος. Δεν είναι δυνατόν όταν η αποστολή σου είναι να έχεις την ευθύνη του συντονισμού να απομονώνεσαι σε συγκεκριμένο σημείο. Φτάνουμε στο σημείο να ακούμε εκφράσεις, δεν είχα πληροφόρηση, δεν ξέρω τι έγινε. Όταν υπάρχει αυτή η καθολική καταστροφή και από πλευράς του καθ’ ύλην αρμοδίου να υπάρχει η άποψη ότι εγώ δεν παρακολούθησα και πολύ την Β. Εύβοια, γιατί ήμουν σε άλλο μέτωπο αποκλειστικά, τι θα πει ο άλλος, που έχει κυριολεκτικά διαλυθεί;».

Ο κ. Αποστόλου, δεν συσχετίζει την συγκεκριμένη πυρκαγιά αυτή την ώρα, με θέματα που έχουν σχέση με ανεμογεννήτριες, ενώ σε σχέση με τα ειδικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και τις πληγείσες περιοχές, το πρόβλημα, όπως λέει, με όλα αυτά τα μέτρα, είναι η υλοποίηση και η απορρόφησή τους.

«Πόσο μάλλον όταν υπάρχει τώρα μια τέτοια ολική καταστροφή, πρέπει οπωσδήποτε να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι γιατί έχασαν τα ζωντανά τους. Όταν πάει τώρα ένα συνεργείο να καταγράψει την ζημιά, υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. Εάν επιμένουν τα κλιμάκια που θα διενεργήσουν τους ελέγχους, ότι θέλουμε να μας δείξετε τα ζώα που κάηκαν, πρέπει να βρεθεί μια λύση ότι αυτά που έχουν δηλωθεί, αυτά κάηκαν. Να δοθούν αρμοδιότητες στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να βεβαιώνει αυτά τα πράγματα, αν υπάρχει μια τέτοια ανάγκη. Το μεγάλο άγχος είναι πώς θα περπατήσουν γρήγορα αυτά τα μέτρα, για να κρατηθούν εκεί οι άνθρωποι, να μείνουν στις ρίζες τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος