TTF: Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ενέργειας στην Ευρώπη

Το TTF είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ενέργειας στην Ευρώπη. Φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα είναι πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα. Την ώρα που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια σφοδρότατη ενεργειακή κρίση, οι Ευρωπαίοι πολίτες παρατηρούμε απίστευτες αυξήσεις στα τιμολόγιά μας, χωρίς όμως να κατανοούμε ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες.

Από τις 22 Φεβρουαρίου, που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η ενέργεια έγινε κορυφαίο παγκόσμιο πρόβλημα.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι γεωπολιτικές ισορροπίες άλλαξαν και οι όροι των σημαντικότερων ενεργειακών συμβολαίων κρατών και εταιριών, επαναξιολογούνται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαθαίνει με οδυνηρό τρόπο τι σημαίνει η κατά 40% εξάρτησή της από τη μία χώρα, τη Ρωσία, και από μία εταιρία, την Gazprom. Μέσα σε όλο αυτό το δραματικό σκηνικό, ο ρόλος του TTF κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός.

Το TTF είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από αυτό καθορίζονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες της χώρες της ηπείρου.

Στο χρηματιστήριο TTF εντάσσεται πλέον και το ηλεκτρικό ρεύμα της Ευρώπης. Έτσι, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, αυξάνεται και η τιμή στο ρεύμα, η οποία είδε άνοδο κατά 60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως συμβαίνει σε κάθε χρηματιστήριο, έτσι και στο TTF υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Τα χρηματιστήρια φυσικού αερίου όπως το TTF θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στην κερδοσκοπία. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές, δεν εξαρτώνται από την προσφορά και ζήτηση, αλλά από το αν, μια μόνο χώρα ή μία μόνο εταιρία, θέλουν, όχι να κερδοφορήσουν, αλλά να κερδοσκοπήσουν.

Με το ξέσπασμα του πολέμου, η Ευρώπη αποφάσισε να δώσει 500 εκ. ευρώ για να βοηθήσει την επιτιθέμενη Ουκρανία. Εκείνες τις ημέρες, λόγω των δραστηριοτήτων στο ολλανδικό TTF, η Ευρώπη πλήρωνε μέχρι και 500 εκ. κάθε μέρα, για να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα. Αυτό ωστόσο που μπορεί να βοηθήσει άμεσα τη συγκράτηση της επιπλέον ανόδου των τιμών, είναι να τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF, και το οποίο καθορίζει τις τιμές σχεδόν για όλη την Ευρώπη. Αν αυτό δε συμβεί, τότε τα ακραία παιχνίδια κερδοσκοπίας και γεωπολιτικής ισχύος, θα ανοίξουν το δρόμο για την επόμενη επισιτιστική κρίση που κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος